Logo
  • Nieuws
  • 19 augustus 2010
  • Manon Schuttrups

Al ruim 4 ton terugbetaald aan WW-starters

Aan werklozen die met behulp van WW-uitkeringen een eigen bedrijf zijn begonnen, wordt tot nu toe ruim 410.000 euro terugbetaald aan terugvorderingen, boetes en rente.

Beeld Al ruim 4 ton terugbetaald aan WW-starters

Dat blijkt uit een eerste tussenstand van de speciale ‘herzieningsoperatie’.

 

Terugvordering van uitkeringsgeld en boetes

Begin dit jaar stelde de Nationale ombudsman dat het UWV enkele jaren geleden WW-starters mogelijk verkeerd heeft voorgelicht over de gewerkte uren die ze moesten opgeven. Hierdoor werden de zelfstandige ondernemers, na koppeling van bestanden tussen het UWV en de Belastingdienst, geconfronteerd met terugvordering van uitkeringsgeld en boetes.

 

Herzieningsverzoek indienen bij UWV

Minister Donner heeft via brieven en advertenties geprobeerd zo veel mogelijk WW-starters erop te wijzen dat hun dossier opnieuw bekeken kan worden. Per 1 augustus zijn in totaal 1503 herzieningsverzoeken ingediend bij het UWV. Daarvan zijn nu 122 zaken volledig afgehandeld: 99 herzieningsverzoeken van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn in het gelijk gesteld, 23 verzoeken werden afgewezen.

 

Donner heeft de Kamer toegezegd dat de herzieningsverzoeken “ruimhartig” worden beoordeeld; bij gerede twijfel over de verstrekte voorlichting door het UWV, zal in het voordeel van de WW-starter worden geoordeeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.