Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2010
  • Mariel Hovemann

Aftopping ontslagvergoeding voorlopig van de baan

Het plan om ontslagvergoedingen bij inkomens vanaf 75.000 euro te maximeren tot één jaarsalaris is controversieel verklaard en wordt niet meer behandeld door de Tweede Kamer.

Beeld Aftopping ontslagvergoeding voorlopig van de baan

Alleen D66 wilde het nog over het plan hebben dat is gebaseerd op een akkoord van werkgevers en vakbonden om het ontslagrecht te versoepelen. Maar zowel CDA, PvdA en ChristenUnie als SP, PVV en GroenLinks hebben zich altijd tegen het wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner verzet. Vooral doordat de Raad van State kritiek op het plan heeft geuit.

 

Scholing

Volgens de Raad leidt aftopping tot onrechtvaardige verschillen tussen werknemers die net boven of onder de grens van 75.000 euro verdienen. Zo vond CDA-Kamerlid Eddy van Hijum destijds dat de hoogte van de ontslagvergoeding niet alleen afhankelijk moet zijn van het inkomen maar ook van scholing en de mate waarin de werkgever zich heeft ingespannen om de kansen van de betreffende werknemer op de arbeidsmarkt te vergroten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.