Logo
  • Nieuws
  • 11 mei 2009
  • Gabor Mooij

Aantal juridische arbeidsgeschillen in korte tijd verdubbeld

De afgelopen vier maanden verdubbelde het aantal arbeidsgeschillen dat eindigde in juridisch getouwtrek. Dat komt enerzijds door de crisis en anderzijds door de recente veranderingen in het arbeidsrecht, zegt rechtsbijstandverzekeraar ARAG Groep.

Beeld Aantal juridische arbeidsgeschillen in korte tijd verdubbeld

Ook in de rest van Europa is sprake van een duidelijke stijging van het aantal juridische arbeidsgeschillen, maar het aantal juridische steekspellen tussen werkgevers en werknemers neemt in Nederland sneller toe dan in andere Europese landen. De belangrijkste reden voor de snelle toename is de wereldwijde economische crisis, waardoor veel ontslagen vallen. Volgens ARAG lag de groei van het aantal arbeidsgeschillen en juridische vragen in Nederland begin dit jaar tussen de 30 en 40 procent ten opzichte van het vorige jaar. Inmiddels bedraagt de toename 60 procent. ARAG denkt dat de stijging nog verder doorzet.

 

Veranderingen arbeidsrecht

ARAG meent dat de ontwikkelingen in Nederland echter niet alléén een gevolg zijn van de financiële crisis. Ook de veranderingen dit jaar op het gebied van het arbeidsrecht, zoals de versoepeling van het ontslagrecht en de aanpassing van de kantonrechterformule, zorgen volgens hem voor een hoop onrust.

 

Rest van Europa

Volgens ARAG steeg in Duitsland het aantal arbeidsrechtelijke geschillen in het eerste kwartaal van 2009 bijna 17 procent ten opzichte van vorig jaar. De stijging bedroeg in Spanje in het eerste kwartaal 15 procent ten opzichte van 2008. Ook in Italië en Griekenland neemt het aantal arbeidsgerechtelijke geschillen een grote vlucht.

 

Tip

Met een vroegtijdige aanpak van een arbeidsconflict voorkomt u een juridische escalatie. Dat kan door het conflict goed uit te praten of soms ook via enkele (juridisch correcte) aanpassingen in het arbeidscontract. Als dit niet voldoende is, kunt u een mediator inschakelen om tot een oplossing te komen. Doel van zo’n traject is samen verder gaan óf in goede harmonie uit elkaar gaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.