Logo
  • Nieuws
  • 28 december 2009
  • Erik de Groot

Aantal banen daalt fors

Het derde kwartaal van 2009 liet wederom een daling van het aantal banen zien. Het totaal aantal banen in Nederland kwam neer op 7,9 miljoen banen. Dit betekent een afname van 140 duizend banen van werknemers ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Beeld Aantal banen daalt fors

Dit is de grootste daling van het aantal banen in 25 jaar. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. De daling van 1,7 procent viel vooral te wijten aan de werkgelegenheid binnen de zakelijke dienstverlening waar het aantal banen met 101 duizend afnam.

 

Uitzendbanen

Deze verdwenen banen bestaan voor het overgrote deel uit uitzendbanen via uitzendbureaus. Ook in de industrie, bouw, handel, horeca en transport loopt het banenverlies op. De collectieve sector blijft een groei laten zien met 46 duizend extra banen. Vooral de zorg zit in een groei met een stijging van 33 duizend banen.

 

Stijging in collectieve sector

De stijging in de collectieve sector kon een daling ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar niet voorkomen. Het aantal banen is in deze periode gekrompen met 0,6 procent. Hetgeen het derde kwartaal op rij met banenverlies betekent. Positief punt is dat de daling over de kwartalen wel enigszins lijkt af te zwakken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.