Logo
  • Nieuws
  • 20 juli 2009
  • David Davidson

Aantal arbeidszaken rijst de pan uit

banner-nieuwsberichten-AR.pngRechtsbijstandverzekeraars zagen het aantal arbeidszaken in het eerste kwartaal van 2009 met ruim twintig procent stijgen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er werden 26 duizend zaken gemeld, zegt het Verbond van Verzekeraars.

Beeld Aantal arbeidszaken rijst de pan uit

Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) is de economische crisis de belangrijkste oorzaak van de stijging: ontslag leidt tot juridische geschillen. Een andere reden voor het hoge aantal zaken is volgens het CVS de nieuwe kantonrechtersformule waardoor ontslagvergoedingen lager uitvallen. Vooral jongeren vragen hierover vaak juridisch advies.

 

Polissen

In het vierde kwartaal van 2008 zagen rechtsbijstandverzekeraars het aantal arbeidszaken stijgen met zelfs 25 procent. De stijgingen zijn niet in lijn met andere categorieën: zo daalde het aantal verkeerszaken met 6 procent en het aantal letselzaken met zelfs 11 procent. Het aantal arbeidsclaims bij verzekeraars is veel sneller gestegen dan het aantal nieuw afgesloten rechtsbijstandpolissen: in 2008 steeg het aantal verzekeringen met bijna 4 procent.

 

Zelf leren

Wilt u meer leren over arbeidsrecht om zo geld te besparen op extern advies en het maximale te halen uit bijvoorbeeld onderhandelingen over ontslag? Dan is de Leergang Arbeidsrecht van HRpraktijk iets voor u!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.