Logo
  • Nieuws
  • 18 augustus 2010
  • Manon Schuttrups

1,4 miljoen mensen ontvangen uitkering

Eind vorig jaar ontvingen 1,4 miljoen mensen een bijstands-, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering; dat is 12 procent van de beroepsbevolking. Dit is een toename ten opzichte van een jaar eerder.

Beeld 1,4 miljoen mensen ontvangen uitkering

Eind 2009 ontving bijna 13 procent van de mannen in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar een uitkering. Hiermee hadden mannen een kleine meerderheid ten opzichte van vrouwen met een uitkering. “Ook de toename van het aantal uitkeringen in 2009 was bij mannen wat groter,” aldus het CBS. Volgens de statistici komt dit door de economische crisis; mannen werken in verhouding vaker in branches die gevoelig zijn voor schommelingen op de arbeidsmarkt.

 

Uitkering verschillende bevolkingsgroepen

De grootste groep met een uitkering zijn 55-plussers; ruim 22 procent van hen was eind 2009 uitkeringsgerechtigd. Onder jongeren tot 35 jaar nam het aantal mensen met een uitkering met een kwart toe. Dit valt toe te schrijven door een verdubbeling van het aantal jongeren met een werkloosheidsuitkering. Eind 2009 ontving 21 procent van de niet-westerse allochtonen een uitkering; dat is bijna twee keer zo veel als onder autochtonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.