Logo
  • Nieuws
  • 2 april 2009
  • Lianne Bouman

Zo krijgt u subsidie voor scholing

De politiek ziet scholing als hét toverwoord om sterker uit de huidige crisis te komen. Dat is vanachter het bureau makkelijk gezegd. Want, je zult als werkgever maar alle zeilen moeten bijzetten om het hoofd boven water te houden. Een gedegen scholingsplan met certificaten en diploma’s is voor bedrijven een behoorlijke kostenpost. Wist u dat u in aanmerking kunt komen voor een tegemoetkoming in de kosten?

Beeld Zo krijgt u subsidie voor scholing

U kunt een beroep doen op een van de ongeveer honderd sectorale opleidingsfondsen. Geen tijd voor de soms complexe aanvraag? Een van de recent opgerichte 33 mobiliteitscentra kunnen u daarbij helpen.

 

Subsidies en fiscale voordelen

Brancheverenigingen en de overheid bieden diverse mogelijkheden om subsidies te ontvangen op het gebied van scholing van werknemers. De volgende fondsen en regelingen bieden trainings- en cursusbijdragen, fiscale stimulansen, premies en subsidies:

 

Scholingsfondsen Brancheverenigingen (O&O)

Voor een groot aantal branches zijn er specifieke scholingssubsidieregelingen (scholingsfondsen). Die zijn meestal afhankelijk van de branchevereniging, waarbij u bent aangesloten. Werkgevers, die de cao toepassen en hun werknemers cursussen laten volgen, komen in aanmerking voor een nominale vergoeding uit het scholingsfonds voor reis- en cursuskosten.

 

Europees Sociaal Fonds (ESF)

Via de fondsen kunnen bedrijven aanspraak maken op Europese subsidie, de zogenoemde ESF-gelden. Daarnaast zijn er regionale potten en hebben gemeentes en UWV Werkbedrijf re-integratiegelden beschikbaar voor opleidingen. En dan is er nu ook nog de regeling voor werktijdverkorting. Bij het opleiden van personeel wordt gestreefd naar een kostenverdeling, waarbij een derde door het bedrijf, een derde door een opleidingsfonds en een derde door de overheid wordt gedragen.

 

Het Europees Sociaal Fonds biedt scholingssubsidies in het kader van aanpak van de werkloosheid onder volwassenen, hiermee streven ze naar een blijvende inzetbaarheid van de beroepsbevolking en een leven lang leren als onderdeel van het beroepsonderwijs.

 

Wet Vermindering Afdracht Onderwijs (WVA)

De Wet Vermindering Afdracht Onderwijs (WVA) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee u als werkgever veel geld bespaart. Met deze regeling kunt u voor verschillende groepen werknemers die scholing volgen, vermindering van de loonheffing krijgen. U hoeft dan minder loonheffing af te dragen.

 

Onder deze wet valt ook de BBL-subsidie. Voor BBL-leerlingen (leerlingen die via de beroepsbegeleidende leerweg werkend leren) in uw bedrijf, ontvangt u een fiscale korting die kan oplopen tot wel 2.655 euro.

 

WVA bij EVC

Voor een traject Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC) kunnen werkgevers in aanmerking komen voor een WVA- korting van 319 euro per medewerker per kalenderjaar. Per 1 januari 2009 is de bijtelling van de vergoeding van kosten van EVC door de werkgever bij het belastbaar loon van de werknemer vervallen. De vergoeding wordt dus nu gezien als een vrije uitkering van de werkgever.

U moet dan wel beschikken over een schriftelijke verklaring van de EVC-aanbieder, dat de aanbieder voor de gevolgde EVC-procedure erkend is.

 

Een medewerker die de kosten van een EVC procedure zelf betaalt, kan deze aftrekken in zijn aangifte IB als scholingskosten, voor zover zijn totale scholingskosten de drempel van 500 euro overschrijdt. De kosten van EVC worden ook als erkend bestedingsdoel gezien in het kader van de spaarloonregeling. Dat betekent dat de werknemer voor de kosten van EVC zijn spaarloonrekening kan deblokkeren. De spaarloonregeling moet dan wel in deze deblokkeringmogelijkheid voorzien.

 

Meer over EVC leest u hier.

 

Mobiliteitscentra

Op lokaal en regionaal niveau hebben UWV/UWV WERKbedrijf en publieke en private partijen samengewerkt om een mobiliteitscentrum op te zetten. Betrokken zijn onder meer kenniscentra, gemeenten, provincies, onderwijsinstellingen, uitzendbureaus, loopbaancentra en re-integratiebedrijven. Er wordt onderling nauw overlegd over de wijze waarop scholing, re-integratie en detachering worden ingevuld. Sinds 1 maart is er een landelijk dekkend netwerk van 33 mobiliteitscentra.

 

CCM

Het Coördinatie Centrum Mobiliteit (CCM) van UWV is het centrale punt dat de coördinatie van de mobiliteitscentra op zich heeft genomen. Werkgevers kunnen met het CCM in gesprek gaan om helder te krijgen waar de behoefte ligt en wat de mogelijkheden zijn om te scholen en te detacheren. Vervolgens bepaalt het CCM samen met de werkgever wat hij concreet gaat doen en welke partijen in de eigen regio hierbij van dienst kunnen zijn. U kunt het CCM bereiken op telefoonnummer: 0348 78 67 21.

 

Stimuleringsregeling

De ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs hebben 24 miljoen euro ter beschikking gesteld voor scholing in de regio. Het geld kan worden gebruikt voor scholing van werkende jongeren zonder diploma, maar ook voor werknemers die ontslag boven het hoofd hangt. De nieuwe stimuleringsregeling Leren en Werken geldt van 7 februari 2009 tot 1 januari 2011. Werkgevers en onderwijsinstellingen die met de overheid een intentieverklaring over Leren en Werken in de regio hebben ondertekend, kunnen een beroep doen op de regeling.

 

In de aanvragen van deze samenwerkingsverbanden voor subsidie moeten concrete doelstellingen staan over de aantallen ‘duale’ trajecten, waarbij mensen al werkende leren, én projecten voor ‘erkenning van verworven competenties (EVC)’. Daarmee wordt de kennis van werknemers met weinig of geen diploma’s, maar wel veel (werk)ervaring, in certificaten vastgelegd.

 

Meer informatie en aanvraagformulier Leren en Werken van SenterNovem

 

Voorbeeld branchegerichte opleidingen

'Scholen als de economie er slecht voor staat' zou een omschrijving kunnen zijn voor het dure woord 'anticyclisch opleiden'. De bouwnijverheid zet dit middel nu in om de kredietcrisis te lijf te gaan. Met 64 miljoen euro extra. Bonden, werkgevers en opleidingsinstituten slaan de handen ineen. Juist nu er even minder te bouwen valt, krijgen meer mensen scholing. Zodat er straks voldoende vakmensen klaarstaan als de bouw weer aantrekt.

 

Anticyclisch opleiden in de bouwnijverheid is een veelomvattend plan, met kansen voor jongeren, voor vakvolwassen werknemers en voor leermeesters. Het plan 'anticyclisch opleiden' geeft duizenden werknemers in de bouw, infra en gespecialiseerde aannemerij de mogelijkheid om scholing te volgen. Voor elk bedrijf - dat gebruik wil maken van de regeling en voldoet aan de voorwaarden - wordt een bedrijfsopleidingsplan gemaakt. Hierin staat wat voor scholing iedere werknemer kan gaan volgen.

 

Het Scholingsplan 'anticylisch opleiden' start op 14 april a.s. Op de site Fundeon is alle informatie over het plan te vinden.

 

Tips

  • Kijk of er bij andere werkgevers interesse is om gezamenlijk een in-company cursus te organiseren. Een in-company opleiding is meestal vele malen goedkoper dan een individuele inschrijving. Vooral voor het trainen van intermediaire vaardigheden, bijvoorbeeld verkoopgesprekken, is dit een goed alternatief.
  • Organiseer interne workshops. Met een bepaalde vorm van didactische begeleiding kunnen medewerkers kennis aan elkaar overdragen.
  • Motiveer talent door nieuwe vaardigheden of afdelingsoverschrijdende projecten aan te bieden.
  • Werk met een persoonlijk ontwikkelingsfonds (POF). U opent voor iedere werknemer een rekening. De werknemer kan dan in overleg met u het opgebouwde spaargeld aanwenden voor scholing of voor loopbaanadvies. Het gespaarde geld kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om de werknemer te helpen bij het zoeken van een nieuwe functie binnen of buiten uw onderneming.
  • Voorkom dat een werknemer met de door u geïnvesteerde scholingsbagage vertrekt naar een andere werkgever. Neem in de arbeidsovereenkomst een bepaling op dat uw werknemer een deel van het door u betaalde opleidinggeld moet terugbetalen, als hij binnen een bepaalde tijd afscheid van u neemt.
  • Profiteert u van alle (latente) talenten van uw werknemers? Een Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC) brengt ze aan het licht. Alles wat de (nieuwe) werknemer op school, in zijn werk of privéleven heeft geleerd, wordt beoordeeld en erkend. EVC maakt zichtbaar over welke kennis, inzichten en ervaringen de werknemer al beschikt. Daartoe wordt op een gestructureerde wijze, samen met de werknemer, informatie verzameld. Het resultaat wordt vastgelegd in een ervaringscertificaat. Met het certificaat toont de werknemer zijn kennis en kunde aan. Dit is heel zinvol als de werknemer zich verder wil ontwikkelen in een vervolgopleiding, of als hij bij een sollicitatie duidelijk wil aangeven waar hij staat en over welke vaardigheden hij al beschikt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.