Logo
  • Nieuws
  • 21 december 2011
  • Mariel Hovemann

Werknemer vergeet opleidingspotje op te maken

Werknemers die een eigen opleidingsbudget hebben gekregen, vergeten dit voor het einde van de looptijd (meestal einde jaar) op te maken. Dit budget komt daarna vaak te vervallen, waardoor opleidingsgeld niet effectief wordt ingezet. Werknemers hebben het in de laatste maand te druk om zich in te schrijven voor een opleiding. Dat blijkt uit analyse van 40.911 opleidingsaanvragen bij opleidingsintermediair Fources. 

Beeld Werknemer vergeet opleidingspotje op te maken

Bedrijven willen de opleidingsverantwoordelijkheid steeds meer neerleggen bij de werknemer zelf. Met een vast opleidingsbudget kunnen werknemers – binnen bepaalde grenzen – zelf hun opleiding boeken. “In 14,5 procent van alle opleidingsaanvragen is sprake van een persoonlijk opleidingsbudget,” aldus Jan Smits, directeur van Fources. Het budget vervalt vaak als er geen gebruik van wordt gemaakt.

 

Hoge no show

Gemiddeld komt ruim 5 procent van de cursisten niet opdagen op een opleiding. In de decembermaand is dit percentage vaak hoger, door de drukte en geplande vakanties. Smits: “Bedrijven kunnen werknemers prima verantwoordelijk maken voor hun eigen opleiding, maar soms is controle of sturing noodzakelijk om te voorkomen dat de budgetten niet effectief worden ingezet.” Gemiddeld volgen Nederlandse werknemers één à twee opleidingen per jaar. Bijna een derde (31 procent) volgt de opleiding klassikaal.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.