Logo
  • Nieuws
  • 5 mei 2014
  • Mariel Hovemann
  • Bron: ING

Werknemer niet bang dat robot baan overneemt

Nederlandse werknemers verwachten veranderingen op de arbeidsmarkt, maar zijn niet bang dat robots massaal hun baan over gaan nemen zo blijkt uit een poll van ING. Bijna driekwart van de 43.000 respondenten is neutraal tot positief over de invloed van technologie op hun baankansen.

Beeld Werknemer niet bang dat robot baan overneemt

Productiviteitsverhogende innovatie, of wel ‘robotisering’ leidt tot nieuwe kansen voor zowel werkgevers als werknemers. Robots verstevigen de concurrentiepositie en verhogen de welvaart, door het verhogen van onze productiviteit per gewerkt uur. Dit blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau.

Wisselen werkomgeving en bijleren

Op macroniveau lijken de kansen gunstig, en de Nederlander denkt er zelf ook zo over zo blijkt uit de poll. Bijna driekwart van de respondenten op de Vraag van Vandaag zien technologische ontwikkelingen als positief of neutraal voor de eigen kansen op de arbeidsmarkt. Verandering in werkzaamheden vindt bijna de helft positief, tegenover 28 procent negatief. “We krijgen ook steeds meer ervaring in het wisselen van werkomgeving, berichtte het CPB al eerder. Ook bijleren voor het werk wordt gewaardeerd. Meer dan driekwart van de respondenten (78 procent) vindt dit meestal leuk, tegenover slechts 9 procent die als minder prettig ervaart,” aldus Marieke Blom, Hoofdeconoom ING Nederland.

Strategische Personeelsplanning

Veel organisaties proberen invulling te geven aan strategisch personeelsplanning, maar de praktijk is weerbarstig. Reorganisaties op de korte termijn brengen uw langetermijn personeelsformatie in gevaar. Centrale vragen zijn:

  1.     Hoe bepaal je hoe je toekomstige personeelsbestand is opgebouwd?
  2.     Wie zijn ‘onmisbaar’ en waar kunnen gaten vallen?
  3.     Hoe zorg je voor een wendbaar personeelsbestand?

Kom naar het HR Praktijk Diner en praat hierover met een expert in een persoonlijke setting. Meer informatie

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.