Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2009
  • Gabor Mooij

Werknemer neemt thuis mee naar werk

Gedrag van mensen thuis en op het werk komt meer overeen dan we vaak denken. De geschiedenis en vooroordelen van een werknemer spelen mee bij zijn of haar gedrag op de werkvloer. Dat zegt Ben Dattner van Dattner Consulting, adviesbureau op HR-gebied.

Beeld Werknemer neemt thuis mee naar werk

Mensen denken vaak dat ze hun persoonlijkheid kunnen aanpassen aan hun werk. Maar door eerdere ervaringen vertonen werknemers volgens Dattner op de werkvloer dezelfde sterktes en zwaktes als daarbuiten. Volgens Dattner beschrijven werknemers hun bazen en collega’s vaak alsof het om ouders of broers en zussen gaat.

 

Ouders

Medewerkers gaan volgens Dattner met hun bazen om alsof het ouders zijn. Hun zelfvertrouwen hangt dan sterk af van de reacties van de baas. Een cliënt zei zelfs tegen Dattner dat hij de waardering van zijn baas belangrijker vond dan salarisverhoging.

 

Tegenovergesteld

Er zijn ook mensen die thuis het tegenovergestelde zijn van hoe ze zich op het werk voordoen. Dattner denkt dat hierbij dezelfde karaktereigenschappen een rol spelen. Als iemand thuis een deel van zijn persoonlijkheid niet uit, kan hij of zij dat deel op het werk overdrijven.

 

Tip

U doet er goed aan om structureel aandacht schenken aan de wensen en knelpunten van werknemers wat de afstemming werk-privé betreft. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door dit item standaard toe te voegen aan de functioneringsgesprekken in uw organisatie.

 

Een goede werk-privé balans maakt ook onderdeel uit van het Nieuwe Werken. Wilt u hier meer over weten? Kom dan naar de HRpraktijk Dag op 14 mei a.s. in Amsterdam! 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.