Logo
  • Nieuws
  • 8 juni 2010
  • mr. M. Roeloffzen, Bingh Advocaten

Volledige terugbetaling van studiekosten, ook bij opzegging tijdens proeftijd

Is een studiekostenbeding in een arbeidsovereenkomst ook geldig als de werknemer zijn baan al opzegt tijdens de proeftijd?

Beeld Volledige terugbetaling van studiekosten, ook bij opzegging tijdens proeftijd

In de arbeidsovereenkomst die werkgever en werknemer per 1 april 2009 sluiten, is een studiekostenbeding opgenomen. Hierin staat dat als de werknemer de arbeidsovereenkomst vóór 30 september 2010 opzegt, hij de opleidingskosten voor maximaal € 13.000 volledig aan de werkgever moet terugbetalen.

 

Vordering van studiekosten

Op 9 april 2009 zegt de werknemer de arbeidsovereenkomst op omdat de reistijd hem tegenvalt. De werkgever vordert van de werknemer € 13.000 aan reeds gemaakte opleidingskosten, zoals afgesproken in het studiekostenbeding. De werknemer stelt dat het voor risico van de werkgever komt om opleidingskosten te maken terwijl de werknemer nog in zijn proeftijd zit. Daarnaast voert hij aan dat de proeftijd illusoir wordt indien een werknemer tijdens de proeftijd onverkort aan het studiekostenbeding kan worden gehouden.

 

Studiekostenbeding en proeftijd

De kantonrechter oordeelt dat het studiekostenbeding voldoet aan de door de Hoge Raad geformuleerde voorwaarden. Het beding geldt ook tijdens de proeftijd. De kantonrechter geeft aan dat er wel situaties denkbaar zijn waarin het onaanvaardbaar is dat een werknemer de volledige studiekosten moet terugbetalen, maar dat dit hier niet aan de orde is.

 

Reden voor ontslag

De reden hiervoor is dat de werknemer de arbeidsovereenkomst uitsluitend vanwege zijn privésituatie heeft opgezegd. De kantonrechter oordeelt dat de werkgever geen enkel verwijt valt te maken voor de grond voor de opzegging en wijst de vordering van de werkgever dan ook toe.

 

Rechtbank Arnhem, 19 februari 2010, LJN: BM5311

 

Tip: De reden van opzegging tijdens de proeftijd door de werknemer bepaalt of de werkgever onder bepaalde omstandigheden toch de volledige studiekosten kan terugvorderen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.