Logo
  • Nieuws
  • 19 juni 2009
  • David Davidson

Vitale medewerker verslaat tevreden werknemer

Loopbaankansen en training zijn minstens zo belangrijk om het beste in personeel naar boven te halen als goede arbeidsvoorwaarden. Dat zegt Luc Dorenbosch, die deze week op het onderwerp promoveerde aan de Universiteit van Tilburg.

Beeld Vitale medewerker verslaat tevreden werknemer

Om het uiterste uit medewerkers te halen is het niet alleen belangrijk om ze tevreden te houden, maar ook vitaal en energiek. En dat laatste wordt niet bereikt met een pakket aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden maar vooral met het bieden van carrièremogelijkheden, een flexibele inzet op de werkplek en training en opleiding.

 

Dorenbosch deed zijn veldonderzoek bij 53 afdelingen van verschillende organisaties in onder andere de zorg, financiële dienstverlening en productiesector. Dorenbosch beveelt organisaties niet aan een apart vitaliteitsbeleid te voeren. Juist het inzicht in de complexiteit van de effecten van personeelsbeleid op de gezondheid van werknemers, zelfinitiatief en prestaties is volgens hem een stap voorwaarts in het vormgeven van een coherent en duurzaam HR-beleid. Hij zegt dat managers, HR-professionals en arbo-deskundigen de uiteindelijk de krachten moeten bundelen.

 

Tip

Een doordacht en goed uitgevoerd personeelsbeleid is belangrijk. Als medewerkers de aandacht krijgen die zij nodig hebben om goed te blijven functioneren, kunnen en willen zij bijdragen aan de winstgevendheid en het imago van de organisatie. Dit voorkomt veel, maar niet alle personele problemen. Hierin kan loopbaanbegeleiding een rol spelen. Dit begint met het opstellen van een POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan0. Wat dit inhoudt en hoe u dit opstelt, leest u in de checklist. Maar een POP staat niet op zichzelf, het is onderdeel van een doordacht en georganiseerd personeelsbeleid. Is loopbaanbegeleiding voor iedere werknemer nodig? 'Voor wie loopbaanbegeleiding?' geeft het antwoord.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.