Logo
  • Nieuws
  • 24 september 2008
  • Arzu Kokeng

Traditionele man verdient meer dan moderne collega

Traditionele mannen verdienen op jaarbasis gemiddeld ongeveer 5780 euro meer dan hun collega's met modernere opvattingen. Vrouwelijke werknemers die geloven in moderne rolpatronen verdienen gemiddeld 1020 euro per jaar meer dan haar collega die vasthoudt de aan traditionele taakverdeling. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Florida waarbij wetenschappers een groep van ruim 10.000 mannen en vrouwen vijfentwintig jaar volgden, zo meldt NuZakelijk.nl.

Beeld Traditionele man verdient meer dan moderne collega

De deelnemers werden voor het eerst geïnterviewd in 1979, toen ze tussen de 14 en 22 jaar oud waren. Ze kregen vooral vragen als: ‘vind je het huishouden vooral een taak voor de vrouw?’ en ‘denk je dat kinderen sneller in de criminaliteit belanden als hun moeder werkt?’

In de twee decennia daarna vulden de proefpersonen nog een aantal keer eenzelfde soort vragenlijst in.

 

Denkbeelden

De wetenschappers onderzochten met de enquêtes hoe snel traditionele rollenpatronen veranderen. De meeste mannen en vrouwen bleken - zoals verwacht - hun denkbeelden snel aan te passen. Volgens de wetenschappers komt er bij een gezin dat uitgaat van traditionele rolpatronen aanzienlijk meer geld binnen. Naar een verklaringen kunnen psychologen alleen gissen. “Het kan ook zo zijn dat mannen die alleenverdiener zijn in een gezin vaker promotie krijgen, omdat hun werkgevers geloven dat zij het geld harder nodig hebben”, aldus onderzoekster Magdalena Zawisza op de website van de BBC.

 

De resultaten van het onderzoek zijn vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Psychology.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.