Logo
  • Nieuws
  • 15 november 2010
  • Lianne Bouman

Speciale trein om vakmanschap te promoten?

Een speciale `treinschool`. Daar gaat FNV Bondgenoten zich voor inzetten. De vakbond zal daartoe een pleidooi houden bij de cao-onderhandelingen met de Nederlandse Spoorwegen (NS). De NS staat welwillend tegenover het idee een vakschool op te richten, maar vindt de tijd nog niet rijp voor de precieze vormgeving.

Beeld Speciale trein om vakmanschap te promoten?

De vakschool zou een mbo-opleiding moeten aanbieden aan jongeren. Ook moet de school trainingen en cursussen aanbieden aan NS-personeel en medewerkers van ProRail en in het goederenvervoer.

 

Branchebreed

De FNV ziet het liefst dat de treinschool door de hele branche gebruikt moeten worden en moet fungeren als wapen in de strijd om de vakkracht voor zich te behouden en aan te trekken. De FNV wijst erop dat veel ouderen binnenkort zullen vertrekken en dat er jongeren nodig zijn om de gaten op te vullen. Als er bijvoorbeeld een oudere planner afzwaait, zou voor de functie van planner een opleiding ontwikkeld moeten worden.

 

Tip

Dit jaar zijn de zogenoemde Crebonummers vrijgegeven. Dit betekent dat opleidingsbedrijven nu zelf de totale BBL-opleidingen mogen verzorgen. Dus niet alleen de praktijk, maar ook de theorie. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.