Logo
  • Nieuws
  • 15 april 2009
  • David Davidson

Personeel poort uit door bezuinigingen op opleidingen en salarissen

banner-nieuwsberichten_12.pngGeen zakenreizen, extra personeel, personeelsfeesten, hogere salarissen en opleidingen meer. HR-adviesbureau Towers Perrin onderzocht met een wereldwijde steekproef waar bedrijven zoal op bezuinigen in crisistijd.

Beeld Personeel poort uit door bezuinigingen op opleidingen en salarissen

Bijna de helft van de bedrijven bezuinigt op zakenreizen en –diners, nog eens een kwart overweegt dit te doen. Zo’n 45 procent van de ondernemingen heeft inmiddels een personeelsstop afgekondigd, bijna 20 procent denkt hier serieus over na. Personeelsfeesten zijn door 38 procent van de ondervraagde bedrijven wegbezuinigd. 30 procent van de Europese bedrijven heeft het salarisbudget naar beneden bijgesteld. Een kwart heeft het opleidingsbudget teruggeschroefd, terwijl nog eens één op de tien ondernemingen dat van zins is te doen.

 

Poort

Volgens Towers Perrin lopen bedrijven het risico dat door deze maatregelen hun best presterende werknemers en talenten de poort uit lopen. Meer dan de helft van de geënquêteerde ondernemingen maakt zich hier zelf ook zorgen om. Aan het onderzoek werkten 203 ondernemingen mee, waaronder 78 Nederlandse bedrijven.

 

Tip

Towers Perrin adviseert het nog beschikbare budget gericht te investeren in aanstormende talenten en goed presterende werknemers. Daarbij valt te denken aan retentiebeloningen en opleidings- en ontwikkeltrajecten speciaal voor deze groep.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.