Logo
  • Nieuws
  • 15 augustus 2012
  • Manon Schuttrups

Opmars bedrijfsvakschool door aanhoudende vraag naar technici

Het aantal bedrijfsvakscholen groeit. Hiermee proberen bedrijven de tekorten aan geschoold personeel op te vangen en kunnen ze het onderwijs beter laten aansluiten bij de praktijk van hun eigen bedrijf. Komend schooljaar beginnen verschillende nieuwe initiatieven, waaronder De Techniek Academie, zo blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Beeld Opmars bedrijfsvakschool door aanhoudende vraag naar technici

Hans Mulder, beleidsmedewerker van het opleidingsfonds van de grootmetaal, het A+O Metalelektro: “Het komt steeds vaker voor dat bedrijven de lead nemen, omdat ze zien dat het de roc's niet gaat lukken. Roc's lopen achter. Dat kan je ze niet kwalijk nemen. Bedrijven innoveren voortdurend, Nederland staat in de top-tien van patenten, en roc's kunnen dan niet elke keer het laatste machinepark op school hebben staan.” 

 

Daling leerlingen halt toeroepen

Inmiddels zijn er zeker vijftig bedrijfsvakscholen. Ook slaan bedrijven soms de handen ineen om in de regio hun eigen opleiding van de grond te krijgen. Volgende maand beginnen in Harderwijk 25 jongeren aan De Techniek Academie. Het bedrijfsleven wil de daling van het aantal leerlingen dat een technische opleiding kiest een halt toe roepen. “Techniek moet je doen,” zegt Jacques de Groot, projectleider van De Techniek Academie. “Maar het is veel minder zichtbaar geworden, waardoor jongeren geen goed beeld meer hebben van het vak.”

Deelname aan productieproces

Vaak komen de leerlingen in het eerste of tweede jaar al in dienst van een bedrijf en verdienen het minimumloon. De kosten komen voor een groot deel voor rekening van de bedrijven en betalen zich snel terug.

 

Tata Steel, voorheen Corus, in Velsen, heeft de bedrijfsvakschool altijd in stand gehouden als strategisch instrument om de instroom en kwaliteit van het personeel te kunnen beïnvloeden. Rolf Deen van de Tata Steel Academy: “Een leerling die van onze bedrijfsschool komt kan meteen in het productieproces worden ingezet. Dat scheelt twee tot tweeënhalf jaar inwerktijd.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.