Logo
  • Nieuws
  • 11 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Nederlandse concurrentie- en innovatievermogen middelmatig

Nederland presteert economisch goed, maar wat betreft concurrentie- en innovatievermogen is het niet meer dan een Europese middenmoter zo blijkt uit onderzoek van TNO.

Beeld Nederlandse concurrentie- en innovatievermogen middelmatig

Het aandeel van mensen werkzaam in innovatieberoepen is de afgelopen jaren onder het EU-gemiddelde gezakt. Dit terwijl Nederland nog steeds bovengemiddeld investeert in de kenniseconomie. Het probleem zit vooral in de exacte wetenschappen en techniek. Relatief weinig studenten – studentes – kiezen voor bètavakken.

 

Economische schaalvergroting

Duitsland doet het heel goed. Wil Nederland met dit gidsland mee kunnen komen, dan moeten overheid en bedrijven volgens TNO vooral werken aan economische schaalvergroting. Op die manier blijven innovatieafdelingen betaalbaar. Dat is bijvoorbeeld mogelijk als buitenlandse multinationals Nederlandse bedrijven overnemen.

Bestuursvoorzitter Jan Mengelers van TNO op BNR.nl: “Elke euro aan innovatie levert een veelvoud aan economische groei, welvaart en werkgelegenheid op [...] Met alleen behoud van het bestaande komen we er niet, bezuinigingen dreigen Nederland ver terug te zetten ten opzichte van naaste concurrenten. Cruciaal is dat Nederland zijn deuren naar de wereld openhoudt en verder naar buiten treedt. Het doen van onderzoek levert namelijk naast directe kennis ook werkgelegenheid op.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.