Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2012
  • Lianne Bouman

Nederland in top 5 ondernemende werknemers

Nederland scoort wereldwijd hoog op de lijst ondernemende werknemers (intrapeneurs). Dat toont een wereldwijd vergelijkend onderzoek aan naar intrapreneurs die - gevraagd en ongevraagd - initiatieven ontwikkelen voor nieuwe bedrijfsactiviteiten. Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes onder meer dan 140.000 volwassenen in 54 landen.

Beeld Nederland in top 5 ondernemende werknemers

Nederland bezet wereldwijd de vijfde plaats qua aandeel ondernemende werknemers in de bevolking van 18-65 jaar, achter Zweden, Denemarken, België en Finland, en vóór Australië en de Verenigde Staten.

 

Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek heeft plaatsgevonden. Het werd verricht door Global Entrepreneurship Monitor (GEM), waaraan onderzoekbureau Panteia/EIM en de Universiteit van Utrecht meegewerkt hebben.

 

De activiteiten omvatten de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten en het opzetten van nieuwe vestigingen en business units. Intrapreneurs blijken vooral voor te komen in de economisch meest ontwikkelde landen.

 

Zelfstandige ondernemers

Nederland heeft niet alleen veel ondernemende werknemers, maar telt ook een groot aantal startende ondernemers. Hiermee bevindt ons land zich in een selecte groep van hoogontwikkelde landen samen met Australië en de VS. De wereldwijd circa 4.000 door GEM geïnterviewde intrapreneurs lijken in vele opzichten sterk op de zelfstandige ondernemers in het onderzoek. Zij hebben vergelijkbare attitudes ten aanzien van ondernemerschap, hebben dezelfde opvattingen over hun eigen ondernemende vaardigheden en zien even vaak marktkansen. Ook hebben zij veel vaker dan andere werknemers plannen om binnen drie jaar een eigen bedrijf op te richten.

 

Ambitie niveauverhogend

Wat betreft de groeiambities van beginnende zelfstandige ondernemers nam Nederland vorig jaar, evenals in eerdere jaren, een middenpositie in onder de rijke landen. Ook qua productinnovatie door deze groep ondernemers behoort Nederland internationaal vergeleken tot de middenmoot. Maar veel ondernemende werknemers in Nederland hebben hoge aspiraties ten aanzien van het aantal medewerkers dat over vijf jaar werkzaam zal zijn bij de door hen opgezette nieuwe bedrijfsactiviteit. Daardoor valt een beoordeling van het algemene niveau van ambitieus ondernemerschap in ons land gunstiger uit dan alleen op basis van zelfstandig ondernemerschap.

 

Tip

GEM 201 Global report 2011

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.