Logo
  • Nieuws
  • 8 maart 2011
  • Miranda Panse

Minder vrouwen blijven thuis voor het gezin

Het aantal vrouwen dat thuis wil blijven om voor het gezin te zorgen, is in tien jaar tijd gehalveerd. In 2010 waren er 318.000 vrouwen die vanwege de zorg voor het gezin geen werk wilden van 12 uur of meer in de week.

Beeld Minder vrouwen blijven thuis voor het gezin

In 2001 waren dit nog 755.000 vrouwen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In 2010 telde Nederland 11 miljoen mensen tussen de 15 en de 65 jaar: de potentiële beroepsbevolking. Van hen gaven er 2,8 miljoen aan niet 12 uur of meer per week te willen of kunnen werken.


 

Opleidingsniveau

De afname van deze groep vrouwen hangt vooral samen met het gestegen opleidingsniveau van de vrouwen. Nederlandse vrouwen zijn ook hoger opgeleid dan gemiddeld in de Europese Unie. Driekwart van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd. Dit aantal is het hoogst in Europa. Nederlandse vrouwen verdienen gemiddeld 81 procent van het brutoloon dat mannen ontvangen. Het Europese gemiddelde ligt op 83 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.