Logo
  • Nieuws
  • 9 juni 2010
  • Manon Schuttrups

Meer vrouwelijke managers door Het Nieuwe Werken

Steeds meer organisaties voeren Het Nieuwe Werken door. Doordat werktijden flexibel ingedeeld kunnen worden en je niet langer afhankelijk bent van een locatie, helpt dit met name vrouwen privé en werk beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor zal HNW ook een bijdrage kunnen leveren aan de groei van het aantal vrouwelijke managers.

Beeld Meer vrouwelijke managers door Het Nieuwe Werken

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 120 vrouwelijke managers en ondernemers tijdens de AFAS Leading Ladiesday.

 

Een groei aan vrouwelijke managers in Nederland is hard nodig en HNW kan hier een grote bijdrage aan leveren, aldus de respondenten. Bijna 80 procent van hen is enthousiast over de mogelijkheden van HNW. Maar zij verwachten ook dat het lang kan duren voordat de omslag naar deze manier van werken overal is doorgedrongen en daadwerkelijk voor verandering zorgt.

 

Te weinig capaciteiten en ambitie

De respondenten wijten het feit dat er te weinig vrouwelijke managers zijn, niet alleen aan de werkomstandigheden. Maar dit heeft veelal ook te maken met te weinig capaciteiten en ambitie. Vrouwen werken liever parttime, zodat zij een gezinsleven kunnen combineren met een carrière. Vrouwen zouden zich meer moeten aanpassen aan de functie, maar tegelijkertijd is ook het profiel en de inrichting van managementfuncties aan verandering toe.

 

Verschil in managementstijlen

Gevraagd naar de eigenschappen van vrouwelijke managers, gaf een ruime meerderheid van de respondenten aan dat zij hun typisch vrouwelijke eigenschappen inzetten in hun functie. Zij denken hiermee een voorsprong te hebben op mannelijke managers. Toch vindt iets meer dan de helft van de respondenten niet dat vrouwen beter leidinggeven dan mannen. Er zijn wel degelijk verschillen aan te wijzen in mannelijke en vrouwelijke managementstijlen, maar de ene stijl is niet per se beter dan de ander. Veel vrouwen vinden dat niet de sekse van de manager er toe doet, maar de persoonlijke managementkwaliteiten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.