Logo
  • Nieuws
  • 19 april 2011
  • Lianne Bouman

Mbo-opleiding fors duurder voor 30-plussers

Als u werknemers van 30 jaar en ouder een mbo-cursus wilt laten volgen, gaat dat meer geld kosten. In een brief aan de Tweede Kamer gaat het kabinet in op de financiering van mbo-opleidingen voor 30-plussers. In het Regeerakkoord was al aangekondigd dat de publieke bekostiging van mbo-opleidingen voor 30-jarigen zou stoppen.

Beeld Mbo-opleiding fors duurder voor 30-plussers

Toch blijft het kabinet u tegemoet komen in de kosten, want als u een behoorlijk deel van de opleiding voor uw rekening neemt, kunt u nog wel in aanmerking komen voor een aanvullende afdrachtvermindering onderwijs.

 

In het Regeerakkoord was al aangekondigd dat de regering de publieke bekostiging van mbo-opleidingen voor studenten vanaf 30 jaar zou stoppen. De opleiding van volwassenen is namelijk primair de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Zij profiteren het meeste van de investeringen in scholing en moeten dus extra bijdragen, is de achterliggende gedachte van het kabinet.

 

Kosten mbo-opleiding

Het cursusgeld van een mbo-opleiding gaat € 1.261 per studiejaar bedragen. Nu kost een opleiding op niveau 1 of 2 € 213 per jaar, een opleiding op niveau 3 en 4 kost nu € 517 per jaar.

 

Verhoging afdrachtvermindering BBL

Om te voorkomen dat de aanzienlijke kostenstijging werknemers van 30 jaar en ouder weerhoudt een beroepsopleiding te gaan volgen, wil het kabinet een substantiële werkgeversbijdrage aan opleidingen van hun werknemers stimuleren. Daarom wordt de afdrachtvermindering voor de beroepsbegeleide leerweg (BBL) voor 30-plussers verhoogd. Als u minimaal € 1.000 aan de opleiding van een werknemer bijdraagt, komt u dat jaar in aanmerking voor een aanvulling op de fiscale afdrachtvermindering BBL van € 625. Hierbij maakt het niet uit of de werknemer fulltime of parttime werkt. Dit heeft immers ook geen gevolgen voor de hoogte van het cursusgeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.