Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2011
  • Miranda Panse

Kwart miljoen vakmensen nodig

De omzet van de ambachtseconomie neemt weer toe. Om aan de vervangs- en uitbreidingsvraag te kunnen voldoen heeft de ambachtseconomie tot 2020 ruim een kwart  miljoen nieuwe vakmensen nodig. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Beeld Kwart miljoen vakmensen nodig

Uit onderzoek is gebleken dat onvoldoende leerlingen kiezen voor specialistisch vakonderwijs om opgeleid te worden tot bijvoorbeeld restauratiestukadoor, schoenhersteller en uurwerktechnicus. Als er geen actie wordt ondernomen ontstaan er volgens het Hoofdbedrijfschap Ambachten problemen bij het vervullen van vacatures. Doordat het specialistisch vakonderwijs steeds minder wordt blijft het kwaliteitsniveau achter waardoor de opleidingen nauwelijks gevolgd worden.

 

Kennis overdragen

Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten: “De dubbele vergrijzing treft de ambachtseconomie keihard. Veel ambachtelijke talenten leren het vak vooral in de praktijk tijdens stages en op leerwerkplekken in ambachtelijke ondernemingen. Oudere meesters dragen in de praktijk en op school kennis en ervaring over aan de nieuwe generatie vakmensen. Als we nu niet voldoende jonge mensen opleiden ontstaat een groot probleem op de arbeidsmarkt van de ambachtseconomie.”

Meer hierover? Kijk dan op www.weekvandeambacht.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.