Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2011
  • Miranda Panse

Kent u de kosten van uw interne leertrajecten?

Interne leertrajecten hebben veel organisaties niet in beeld als onderdeel van hun opleidingsbudget. Dit terwijl hier wel een tijdsinvestering en dus ook kostenplaatje aan vastzit. Dit blijkt uit onderzoek van HRD-specialist Improvels onder 71 Nederlandse bedrijven.

Beeld Kent u de kosten van uw interne leertrajecten?

In het onderzoek komt ook naar voren dat er vaak wordt gekozen voor een klassikale training bij de ontwikkeling van personeel. Het valt erg op dat bedrijven nog maar weinig alternatieve leervormen inzetten als bijvoorbeeld e-learning, gaming of communities of practices, terwijl dit de jongere generatie werknemers juist aanspreekt. Zij geven de voorkeur aan informeel leren; dat betekent zeer praktijkgericht, grotendeels in projectvorm en zoveel mogelijk interactief.

Gewenste effect

Een koppeling naar het effect van een training en de praktijk wordt nauwelijks gemaakt, zo blijkt uit het onderzoek. Ina Kurvers, directeur van Improvels: “Men vindt het moeilijk om de resultaten toe te wijzen aan de opleiding of training, omdat omgevingsfactoren een rol spelen of omdat van tevoren niet klip en klaar is vastgesteld wat het gewenste effect zou moeten zijn. Daarnaast is het animo om geld te spenderen aan een meting achteraf over het algemeen niet groot.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.