Logo
  • Nieuws
  • 14 december 2009
  • Gabor Mooij

Kabinet wil betere arbeidsmarktpositie voor ouderen

Overheid, werkgevers en werknemers moeten meer investeren in langer doorwerken van werknemers; er moet anders gekeken worden naar hun loopbaan. Dit staat in een kabinetsnotitie over de arbeidsparticipatie van ouderen die minister Donner naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Beeld Kabinet wil betere arbeidsmarktpositie voor ouderen

De notitie geeft aan dat werkgevers en werknemers tijdig en meer moeten investeren in het bij- en omscholen van (oudere) werknemers. Zodat zij ook later in hun carrière gemakkelijker van baan kunnen wisselen. Middels een wettelijke wederzijdse scholingsaanspraak kunnen werkgever en werknemer elkaar aanspreken op (het volgen van) scholing.

 

Arbeidsmarktpositie

Het kabinet wil de arbeidsmarktpositie van ouderen het komende decennium extra verbeteren. Bijvoorbeeld door standaard periodieke bij- en omscholing van werknemers of het tijdig voorbereiden op een andere baan van mensen die hun werk niet meer volhouden. Ook zou scholing niet langer enkel op het eigen bedrijf gericht moeten zijn, maar ook op het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt. Volgens de notitie laat Nederland hier kansen liggen.

 

Evenwichtiger

Ook andere factoren beïnvloeden de arbeidsmarktpositie van ouderen. Zo is het startersloon relatief laag en stijgen ze langer door tot aan het eind van de carrière. Donner merkte in tv-programma Buitenhof op dat ouder personeel in Nederland relatief duur is, omdat het loon ten opzichte van andere landen langer meestijgt met de dienstjaren. De regeringspartijen vrezen dat deze opmerkingen van de minister leiden tot een te eenzijdig beeld van oudere werknemers.

 

Tip: Maak gebruik van de kennis en ervaring van uw oudere personeel en laat ze jongere collega’s coachen. Dit scheelt cursuskosten voor jongere werknemers en het werkt motiverend voor de oudere werknemer als hij zijn kennis en ervaring kan doorgeven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.