Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2011
  • Lianne Bouman

Jongeren wensen bijsluiter voor opleidingen

De CNV-jongeren en het Landelijk Actiecomité Scholieren (LAKS) willen dat elke opleiding een bijsluiter krijgt waaruit blijkt hoe groot de kans is dat een afgestudeerde een baan vindt. Zij wensen meer duidelijkheid over de kansen op een baan per opleiding.

Beeld Jongeren wensen bijsluiter voor opleidingen

Zij pleiten eveneens voor de komst van een openbare zwarte lijst van opleidingen met een laag arbeidsmarktperspectief en voor minder financiering voor kansloze opleidingen. Volgens de CNV-jongeren en LAKS wordt de arbeidsmarkt verstoord doordat jongeren kiezen voor studies in sectoren waar weinig banen zijn. Aan de andere kant komen sectoren waar weinig jongeren voor kiezen, in de problemen.

 

Teveel kappers en piloten

Als voorbeelden geven de CNV-jongeren en LAKS de populaire studies voor kappers en piloten. Aan die beroepen is een volgens hen een overschot. In het onderwijs en de zorg groeien de tekorten, mede door de vergrijzing. Ook kiezen te weinig jongeren voor een technische studie, terwijl er wel vraag is naar afgestudeerden met een technische achtergrond, laat een woordvoerster van het LAKS weten.

 

Voorstellen

Andere voorstellen die de jongeren doen, zijn:

  • selectie aan de poort; en
  • betere persoonlijke studiekeuzebegeleiding.

 

De jongerenorganisaties hopen dat verantwoordelijken uit het onderwijsveld de adviezen overnemen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.