Logo
  • Nieuws
  • 6 augustus 2012
  • Manon Schuttrups

Gebrek aan mentoren weerhoudt vrouwen van de top

Niet het gebrek aan mogelijkheden om flexibel te werken of de zorg voor kinderen weerhoudt vrouwen ervan om door te breken tot de top van Britse organisaties, maar het gebrek aan mentoren. Er zijn simpelweg te weinig mensen die hun sporen verdiend hebben en zich voor hen in willen zetten en naar voren schuiven voor promoties.

Beeld Gebrek aan mentoren weerhoudt vrouwen van de top

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Center for Talent Innovation. Goed gekwalificeerde vrouwen bemachtigen nog altijd geen leidinggevende posities in aantallen die hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt weerspiegelt. Zo werken op kantoor bijvoorbeeld 57 vrouwen op elke 43 mannen, maar het aantal mannelijke managers ligt vele malen hoger dan het aantal vrouwelijke. En zonder vrouwen in managementfuncties zal de doorbraak naar de top langzaam blijven verlopen. 

 

Beklimmen carrièreladder

Volgens de onderzoekers heeft het feit dat vrouwen zoveel minder leidinggevende functies bekleden, niets te maken met gebrek aan prestaties, ambitie, kinderopvang of flexibel werken. Het komt doordat Britse vrouwen vaak geen mentoren hebben die hen door de verraderlijke wateren van het hogere management stuwen en manoeuvreren. Mentoren blijken erg waardevol: vrouwen hebben met deze begeleiding 52 procent meer kans om de carrièreladder effectief en met een bevredigende snelheid te beklimmen (mannen: 40%).

 

Mini-ik als leider

Toch is mentorschap nog een behoorlijke mannenaangelegenheid. De ‘Old Boys Club’, waar mannen twee keer zo vaak een mentor hebben als vrouwen, floreert nog steeds in Groot-Brittannië. De verklaring is simpel: directeuren - veelal blanke mannen – kiezen een ‘mini-ik’  om bij de hand te nemen en klaar te stomen voor het leiderschap.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.