Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2011
  • Lianne Bouman

Fuikbanen: fnuikend voor laaggeschoolden

Laagopgeleide werknemers zitten vast op de arbeidsmarkt. Er zijn voor hen amper mogelijkheden om door te groeien en dus is er ook geen kans op een beter salaris. Volgens Roland Blonk is dit een normaal verschijnsel bij zogenoemde fuikbanen.

Beeld Fuikbanen: fnuikend voor laaggeschoolden

Roland Blonk is als bijzonder hoogleraar Arbeidsparticipatie en Psychische klachten verbonden aan de Universiteit van Utrecht en is daarnaast programmaleider Arbeid Inzetbaarheid en Sociale Cohesie bij TNO.

 

Kennisagenda TNO 2011-2014

Blonk is op dit moment programmamanager van een grootschalig onderzoeksprogramma getiteld ‘Inzetbaarheid en Sociale Cohesie’. Dit programma richt zich op het versterken van de arbeidsparticipatie van personen aan de onderkant van de arbeidsmarkt en op laagopgeleide werknemers. Oudere werknemers, jongeren en zelfsturing zijn hierin specifieke aandachtsgebieden. Dit programma is een van 53 onderzoekslijnen van de nieuwe kennisagenda van TNO 2011-2014.

 

Aanpassen verwachtingen

Fuikbanen zijn banen, waarbij je eigenlijk weet dat het niet lukt om uit je huidige baan te groeien. De meeste mensen kwamen in deze banensoort terecht in de veronderstelling dat zij uiteindelijk wel iets beter zouden kunnen krijgen. Toen dit echter niet het geval bleek, pasten mensen hun verwachtingen aan. Door het steeds weer doen van aanpassingen aan de verwachtingen blijven mensen echter uiteindelijk hangen in diezelfde fuikbaan. Het probleem bij fuikbanen is nu dat door de verdergaande specialisatie van bedrijven mensen in een fuikbaan nog moeilijker aan een andere baan komen.

 

Tip

De afdrachtvermindering onderwijs biedt u een tegemoetkoming in de kosten van onderwijsvormen die uw werknemers volgen en is tevens een stimulans om het opleidingsniveau van uw werknemers te verhogen. U ontvangt deze tegemoetkoming in de kosten in de vorm van vermindering van de af te dragen loonheffing.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.