Logo
  • Nieuws
  • 17 maart 2010
  • Gabor Mooij

EU wil meer scholing, onderzoek en werk

Meer Europeanen moeten werken en studeren om armoede te verminderen. Dit staat in de  strategie voor de EU-economie in 2020, van Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Beeld EU wil meer scholing, onderzoek en werk

Een van de vijf doelen van de commissievoorzitter is dat 75 procent van alle Europeanen tussen twintig en 64 jaar betaald werk heeft. Dit percentage ligt nu enkele procenten lager. Het aantal voortijdige schoolverlaters moet afnemen naar minder dan tien procent.

 

Ook wil Barroso dat zeker 40 procent van de jongeren een titel of diploma in het hoger onderwijs heeft. Daarnaast moeten de onderzoeksinvesteringen stijgen van twee naar drie procent van het bruto nationaal product. En er wordt naar gestreefd het aantal Europeanen dat op de armoedegrens leeft, in 2020 is afgenomen met 20 miljoen tot 60 miljoen.

 

Specifieke doelen per EU-land

Per EU-land komen er specifieke doelen. De EU kan landen waarschuwen als ze niet hard genoeg aan die doelen werken. Barroso denkt daarbij niet aan sancties of boetes. Volgens hem heeft het nieuwe plan door de mogelijkheid om landen te waarschuwen meer slagingskans dan een eerder plan van de EU voor 2000-2010.

 

De 27 EU-landen nemen eind maart in Brussel een besluit over de EU 2020-strategie.

 

 

Tip: U kunt via de opleidings- en ontwikkelfondsen (O&O fondsen) in uw branche scholingssubsidie aanvragen uit het Europees Sociale Fonds (ESF). Dit vergoedt 40 procent van uw kosten. Ook kunt u gebruik maken van de Wet Vermindering Afdracht (WVA) waarmee u een besparing van maximaal 2700 euro per werknemer kunt realiseren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.