Logo
  • Nieuws
  • 20 oktober 2009
  • Gabor Mooij

Ervaringscertificaat wordt vergoed voor met ontslag bedreigde werknemers

De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn gestart met de campagne ‘Je Ervaringscertificaat. Je groeit harder dan je denkt’. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ervaringscertificaat is een mogelijkheid voor werknemers om hun kennis en ervaring aantoonbaar te maken.

Beeld Ervaringscertificaat wordt vergoed voor met ontslag bedreigde werknemers

De ministeries benadrukken met de campagne dat de kennis en ervaring van een werknemer toeneemt tijdens zijn werk en dat het de moeite is om deze groei vast te laten leggen met een Ervaringscertificaat. Ze brengen hun boodschap in de vorm van letterlijk extreem grote mensen op TV, radio, internet en op stadsbussen.

 

Ervaring
Met het Ervaringscertificaat kunnen werknemers en werkzoekenden hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren zodat ze meer kans hebben om tijdens de crisis ander werk te vinden. Het certificaat laat zien wat iemand weet en kan en is daarmee een aanvulling op iemands diploma’s en CV. De werknemer of werkzoekende kan met het Ervaringscertificaat zijn ervaring aantonen aan zijn huidige of toekomstige werkgever. Daarnaast is het met het Ervaringscertificaat aantrekkelijker voor werknemers om een (vervolg)opleiding te volgen. Door het Ervaringscertificaat kunnen ze namelijk recht hebben op vrijstellingen voor onderdelen van mbo- of hbo-opleidingen, zodat ze gemakkelijker een diploma kunnen halen.

 

Vergoeding

Het kabinet vergoedt het Ervaringscertificaat voor met ontslag bedreigde werknemers die nog geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt bezitten. Het kabinet trekt voor deze crisismaatregel 33 miljoen euro uit tot eind 2010. De uitvoering ligt bij UWV Werkbedrijf. De publiekscampagne loopt tot 16 november 2009. Aanvullende informatie over het Ervaringscertificaat vindt u op www.ervaringscertificaat.nl.

 

EVC

Bij het UWV bestaat al een regeling waarbij u een vergoeding kunt krijgen voor een Ervaringscertificaat (EVC) of een Ervaringsprofiel (EVP). Bij een EVC beoordeelt een deskundige of een werknemer beschikt over bepaalde kennis en ervaring. De resultaten van deze officiële beoordeling worden vastgelegd in het Ervaringscertificaat. Bij een EVP maakt de werknemer zelf onder deskundige begeleiding een overzicht van de kennis en ervaring die hij heeft. U kunt een vergoeding van het UWV krijgen voor een EVC of EVP als uw werknemer met ontslag wordt bedreigd, of een tijdelijk contract heeft dat eindigt binnen vier maanden of een uitzendovereenkomst of  nul-urenovereenkomst heeft. U heeft alleen recht op de vergoeding als het EVC of EVP wordt verzorgd door een erkende aanbieder. Een lijst met erkende aanbieders vindt u op www.kenniscentrumevc.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.