Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2011
  • Peter van den Hout

Dreigend kennistekort door uittreden babyboomers

Een derde van de Nederlandse organisaties heeft nog geen maatregelen genomen tegen het  wegvloeien van ‘ervaringskennis’ door de vergrijzing. Bedrijven lopen daarmee grote risico’s op het verlies aan kennis, aangezien alleen al dit jaar zo’n 120.000 babyboomers met pensioen zullen gaan.

Beeld Dreigend kennistekort door uittreden babyboomers

Dit blijkt uit onderzoek dat HRD-specialist Improvels deed bij 71 Nederlandse bedrijven in verschillende branches. Opvallend is dat driekwart van de respondenten het belang van kennisdeling tussen medewerkers onderschrijft, maar hier in de praktijk geen invulling aan weet te geven.

 

Ina Kurvers, directeur van Improvels: “Organisaties moeten nu het nog kan de aanwezige kennis in hun organisaties verankeren. Doen ze dit niet, dan ontstaat er bij veel organisaties op korte termijn een nijpend kennistekort. Bovendien schaadt dit het concurrerend vermogen van organisaties ten opzichte van andere spelers in de markt. Een zorgelijke ontwikkeling in een economie die zich steeds meer tot kenniseconomie ontwikkelt.”

 

Mate van vastleggen en overdragen van kennisDoet dit welDoet dit niet

Meer ervaren medewerkers als mentor of coach inzetten

44

56

Ervaringskennis vastleggen op papier of digitaal

38

62

Instructiehandleidingen of opleidingsprogramma’s maken op basis van ervaringskennis

29

71

Meer ervaren medewerkers en de jongere medewerkers laten samenwerken

49

51

 

Bron:  De ontwikkeling van duurzaam menselijk kapitaal: luxe of noodzaak?

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.