Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2009
  • Lianne Bouman

Donner houdt poot stijf bij leeftijdgrens 50 jaar

Voorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft bakzeil gehaald. Minister Piet Hein Donner ziet niets in het plan van de PvdA om u als werkgever te belonen voor het aannemen van oudere werknemers. Zij wilde van Donner dat hij de leeftijdsgrens bij 45 jaar in plaats van 50 jaar zou leggen.

Beeld Donner houdt poot stijf bij leeftijdgrens 50 jaar

Maandag 29 december 2008 behandelde de Eerste Kamer het voorstel om werkgevers gedurende drie jaar premiekorting te geven, wanneer zij 50-plussers aannemen die minstens één jaar werkloos zijn. Werkgevers die een 50-plusser met een uitkering aannemen, krijgen daarvoor drie jaar lang een korting van 6.500 euro op de WW- en arbeidsongeschiktheidspremies.

 

Scholing voor werklozen en werknemers

Donner van Sociale Zaken vreest misbruik van het plan van Hamer. Hij denkt dat bedrijven werknemers zullen ontslaan om vervolgens andere mensen aan te nemen waarvoor ze subsidie kunnen aanvragen. Hamer wil bovendien dat werknemers en werklozen beter worden geschoold. In een reactie in Trouw zei Donner vlak voor Kerstmis dat hij al werkt aan een dergelijke maatregel.

 

Leven lang leren

Het kabinet zet in 2009 sterker in op ‘leven lang leren’. Belangrijke elementen zijn het erkennen van competenties via het Ervaringscertificaat (EVC), maatwerk in scholing, voorlichting aan werknemers en werkzoekenden; het aantal leerwerkloketten wordt in 2009 verhoogd van 16 naar zo’n 40 leerwerkloketten. Gemeenten en UWV kunnen participatieplaatsen aanbieden aan bijstandsgerechtigden, mensen die minstens een jaar in de WW zitten en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten. Mensen doen zo twee jaar werkervaring op met behoud van uitkering. Ook krijgen ze scholing en een premie, zodat ze er ook financieel op vooruit gaan.

 

Tip

Werknemers, die na hun 65ste willen doorwerken, kunnen hun AOW (maximaal vijf jaar) later laten ingaan. Zij ontvangen dan een hogere AOW-uitkering. De Tweede Kamer heeft ermee ingestemd dat werkende 65-plussers er nu ook voor kunnen kiezen de AOW gedeeltelijk te ontvangen. Het is overigens nog maar de vraag of het later ontvangen van een AOW-uitkering aantrekkelijk is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.