Logo
  • Nieuws
  • 19 oktober 2011
  • Lianne Bouman

Diplomaregister onderscheidt neppers van echte

Krabt u zich weleens achter de oren als u diploma’s van sollicitanten bekijkt? Vraagt u zich dan misschien af of ze echt of nep zijn? Vanaf volgend jaar kunt u gebruikmaken van het landelijk diplomaregister, waarvoor de Eerste Kamer recent met het wetsvoorstel heeft ingestemd. Twijfelt u over de juistheid van diploma’s van werknemers die al bij u werken? Ook dan kunt u bij het register terecht.

Beeld Diplomaregister onderscheidt neppers van echte

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat het diplomaregister beheren. Er wordt gestart met het registreren van de diploma’s die op dit moment al in het bezit zijn van het DUO. Later vindt een uitbreiding plaats. Het register wordt ondergebracht in de Wet op het onderwijstoezicht (WOT). In het landelijke register worden de diplomagegevens opgenomen uit het hoger onderwijs (HO), beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (BVE), het voortgezet onderwijs (VO), Nederlands als Tweede taal (NT2) en inburgering.

 

Back-up

Het register is behalve een controlemiddel ook een handige back-up voor diegene die zijn diploma verloren heeft als gevolg van diefstal of brand. Er zijn dus geen excuses meer om een diploma niet te overhandigen.

 

Doel diplomaregister

Het diplomaregister heeft de volgende doelen:

  • Fraudebestrijding en het bieden van helderheid over wat erkende diploma’s zijn.
  • Lastenverlichting voor onderwijsinstellingen, burgers, overheid, en potentiële werkgevers.
  • Een voorziening voor diplomabezitter (bewijs behaald diploma) bij verlies of diefstal van een diploma.

 

Let op

U heeft toestemming nodig van de sollicitant of werknemer, als u het diplomaregister wilt raadplegen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.