Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2011
  • Mariel Hovemann

Bijna de helft denkt baan straks niet meer interessant te vinden

Een derde van de Nederlandse werknemers maakt zich zorgen of hij zijn baan kan of wil behouden. Aan de ene kant verwacht een kwart van de werknemers niet meer te kunnen voldoen aan de eisen van de baas. Dit wordt versterkt door de economische onzekerheid. Aan de andere kant denkt 41 procent hun baan straks niet meer interessant te vinden.

Beeld Bijna de helft denkt baan straks niet meer interessant te vinden

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener 365 onder 1609 werknemers en 601 werkgevers. Vooral jongeren en vrouwen blijken bezorgd als het gaat om het behouden van hun baan. Het zijn voornamelijk vrouwen die twijfelen of ze in de toekomst hun werk nog wel interessant genoeg vinden. Deze onzekerheid wordt vergroot door een scheve balans tussen werk en privé.

 

Kinderopvang

De onzekerheid over baanbehoud die nu voelbaar is staat op gespannen voet met het streven van het kabinet om werknemers langer fit door te laten werken. Directeur Rosé van Velzen van 365/Zin: “Een deel van de beroepsbevolking raakt klem tussen de huidige economische situatie en hun work/life-wens. Toenemende druk van de baas en financiële onzekerheid versterken de al aanwezige druk van de werk- en privébalans. Maatregelen van het kabinet om bijvoorbeeld te korten op kinderopvang vergroten dit probleem met bijbehorend risico van productiviteitsverlies en uiteindelijk uitval.”

 

Autonoom werken

Opvallend is dat onder 55-plussers  de onrust over het baanbehoud minder opgaat. Zij voelen zich over het algemeen niet gespannen door werk en hebben een betere balans tussen werk en privé. Wel stellen ouderen als eis dat ze autonoom willen werken om de baan interessant te houden. En dat zij veel waarde hechten aan een goede leidinggevende. Extra scholing ambiëren zij minder, ook al zetten overheid en werkgevers die wel vaak in om 55-plussers gemotiveerd en inzetbaar te houden.

 

Kennisoverdracht

Het is belangrijker dat ouderen hun kennis kunnen overdragen aan de jongere generatie, concludeert de HR-dienstverlener, in plaats van gebruik te maken van bijvoorbeeld scholing. Werkgever en oudere werknemer blijven zo relevant voor elkaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.