Logo
  • Nieuws
  • 3 juni 2009
  • David Davidson

Bevlogen werknemer doet maar wat graag een stapje extra

Bevlogen werknemers vinden het helemaal niet erg om druk te zijn op hun werk. Ze kunnen de extra druk aan, mits ze voldoende sociale steun en feedback van hun collega’s krijgen en er voldoende ontplooiingsmogelijkheden zijn.  Dat betoogt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Arnold Bakker vrijdag bij zijn intreerede aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Beeld Bevlogen werknemer doet maar wat graag een stapje extra

Bakker deed tien jaar onderzoek naar wat er voor zorgt dat mensen hun werk met enthousiasme blijven uitvoeren. Hij bekeek de gegevens van honderden organisaties wereldwijd en zag dat werknemers het best presteren als ze in een omgeving werken met rijke sociale en persoonlijke hulpbronnen. Deze hulpbronnen zijn collega’s, afwisseling van vaardigheden, complimentjes en de mogelijkheid tot studie. Werknemers met voldoende hulpbronnen presteren ook onder stress en hoge werkdruk goed.

 

Bakker zegt dat organisaties hun voordeel kunnen doen door te zorgen dat er voldoende hulpbronnen binnen de organisatie zijn. Overigens spreekt Bakker van een wisselwerking tussen bevlogen werknemers en hulpbronnen: ze mobiliseren ze vaak zelf. Bevlogen types zorgen goed voor zichzelf én de organisatie, ze zijn creatief en leren telkens iets nieuws.

 

Tip

Investeren in het werkplezier van medewerkers is vaak belangrijker dan interventies in het verminderen van de werkdruk. Het verlagen van de werkdruk zal uiteraard wel helpen om een burn-out te voorkomen, maar is nog geen middel om van een werknemer een bevlogen medewerker te maken. Die functie is vooral weggelegd voor energiebronnen in het werk. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.