Logo
  • Nieuws
  • 7 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Vakcentrales: woonwerkbelasting heeft ook invloed op toeslagen

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding van huis naar werk straft hardwerkende mensen 'dubbel': via het belasten van de reiskosten, maar ook via hun toeslagen aldus de vakcentrales FNV, CNV en MHP.

Beeld Vakcentrales: woonwerkbelasting heeft ook invloed op toeslagen

De vakcentrales waarschuwen dat de voorbeeldberekeningen die op verschillende websites kunnen worden gemaakt het netto-effect flink onderschatten omdat de toeslagen hierin nog helemaal niet zijn meegenomen. De reiskostenvergoeding wordt namelijk vanaf volgend jaar opgeteld bij het inkomen van mensen. Als gevolg hiervan daalt de hoogte van de toeslagen.

 

Rekenvoorbeelden


Een gezin met een werkende vader die 23 kilometer reist en een werkende moeder die niet hoeft te reizen, met een huurhuis van 600 euro en een kind op kinderopvang (75 uur) en een kind op de BSO (20 uur) met een gezamenlijk bruto-inkomen van 40.000 euro betaalt straks 844 euro extra door het belasten van de reiskosten, maar gaat er ook nog 336 euro netto op achteruit door de lagere toeslagen. In totaal gaat dit gezin er jaarlijks 1.180 euro netto op achteruit.

Een alleenstaande man zonder kinderen en een eigen huis die 23 kilometer reist met een inkomen van 30.000 euro betaalt straks 844 euro door het extra belasten van de reiskosten, maar gaat er ook nog 108 euro op achteruit door de lagere zorgtoeslag. In totaal gaat hij er jaarlijks 952 euro netto op achteruit.

Loopt op

Het effect van de toeslagen loopt net als het effect van de woonwerkbelasting op met de reisafstand. Dit effect kan voor middeninkomens met kinderen oplopen tot meer dan 1.000 euro bij een reisafstand van 20 kilometer van beide ouders. Dit komt dus nog bovenop het belasten van de reiskosten.

Werken minder aantrekkelijk

De vakcentrales vrezen ook dat het belasten van de reiskosten werken juist minder aantrekkelijk maakt. Zo wordt het minder aantrekkelijk om aan het werk te gaan ver van de woonplaats. En verhuizen is in veel gevallen geen optie. Een gemiddeld huishouden bestaat anno 2012 niet meer uit één kostwinner. Bovendien zit de huizenmarkt op slot.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.