Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Nieuwe koers? Steek meer tijd in cultuurverandering

Als uw onderneming een nieuwe strategische richting ingaat, doet u er goed aan om de nodige aandacht en tijd te besteden aan de cultuurverandering. Bespreek de nieuwe koers van de organisatie, bespreek de waarden van de onderneming en wat u wilt betekenen voor de klanten en maatschappij. Door aandacht te geven aan deze aspecten verhoogt u de kans op een succesvolle strategiewijziging.

Beeld Nieuwe koers? Steek meer tijd in cultuurverandering

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat prof. dr. Jaap Boonstra (hoogleraar Universiteit van Amsterdam en Esade Business School in Barcelona) weet Managersonline.nl te melden.

 

Rol topbestuurder

Hoewel de rol van de topbestuurder onomstreden belangrijk is, blijkt uit het onderzoek dat in sommige gevallen ook anderen dan de topbestuurder het initiatief in de cultuurverandering kunnen nemen.

 

Vooral in professionele organisaties vormen professionals vaak de drijvende kracht achter een verandering. Zij nemen deze rol veelal op zich vanuit professionele bezorgdheid of schaamte over de kwaliteit van hun werk. Echter ook in deze situaties zal de topbestuurder achter de professional moeten staan door duidelijk te maken welk gedrag niet meer getolereerd wordt.

Tip

Vindt u dat er gesleuteld moet worden aan de gedragscultuur binnen uw organisatie, zodat uw mensen zich meer bewust zijn van het belang van veiliger werken? Maak dan gebruik van de tijdelijke subsidieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het subsidieplafond bedraagt voor de kalenderjaren 2010 en 2011 samen ruim 1,2 miljoen euro.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.