Logo
  • Nieuws
  • 27 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Hoe kijkt ú aan tegen papa’s op de werkvloer?

Er rust nog altijd een taboe op vaders die vaker thuis bij de kinderen willen zijn. Veel werkende vaders weten nog niet hoe ze een drukke baan en volwaardig vaderschap kunnen combineren.

Beeld Hoe kijkt ú aan tegen papa’s op de werkvloer?

Dat blijkt uit de ervaringen bij het coachingcentrum CIC Company in Vijfhuizen zo meldt nu.nl.

 

Volgens CIC Company is deeltijdwerk voor mannen nog niet voldoende geaccepteerd, al neemt dat wel toe. Dat zou komen doordat mannen langzaam de traditionele opvatting van arbeidsethos van zich afschudden. "Dat schrijft een man voor dat zijn vader altijd hard heeft gewerkt en er niet slechter van geworden is, dus dat hij dat ook maar moet doen," aldus Arno Janssen, werkcoach. "Daar tegenover staat het verlangen iets meer te betekenen in het gezin dan je eigen vader deed."

Angst inkomensverlies

In 2008 wilde ongeveer 10 procent van de mannen minder uren gaan werken, en dan vooral de groep hoog opgeleide mannen, bleek uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau (SCP).

 

Vaders die vaker bij hun kinderen willen zijn worden volgens de onderzoekers van SCP voornamelijk tegengehouden door de angst voor inkomensverlies. De vrees om niet genoeg te verdienen wint het vaak van de wens thuis bij het gezin te kunnen zijn. Mannen zijn ook bang dat een deeltijdbaan niet past in de bedrijfscultuur en de baas dat niet accepteert.

 

Minder ziekteverzuim

Als mannen ervoor kiezen om zich helemaal op de zorg voor hun kinderen te storten, zien veel werkgevers dat nog steeds als een gat in het CV, stelt Caroline Serré, werkcoach.

Maar dat hoeft helemaal niet. Ze kunnen zich verdienstelijk maken op scholen, worden vrijwilliger, ontwikkelen creativiteit, gaan erbij studeren. Allemaal zaken die ook van betekenis zijn voor een cv."

 

Bovendien zou een organisatie die begrip toont voor de wens van zijn werknemers, daar volgens Serré en Janssen gemotiveerde en gedreven werknemers voor terugkrijgen. Het zorgt volgens de twee voor tevredenheid en minder ziekteverzuim.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.