Logo
  • Nieuws
  • 5 februari 2009
  • Tom Dobber

Dubbele bonus nodig om personeel vast te houden?

Ongeveer vijfhonderd bankiers van ABN Amro ontvangen dit jaar een dubbele bonus. Naast een prestatietoeslag volgens de cao, krijgen deze managers ook een extra bonus van enkele maandsalarissen. Dit vertelde personeelsmanager Robert Charlier van ABN Amro de Volkskrant.

Beeld Dubbele bonus nodig om personeel vast te houden?

Charlier denkt dat ruim zestig procent van de Nederlandse medewerkers die vorig jaar ook een dubbele bonus kregen, ook dit jaar een dubbele bonus kunnen verwachten. Deze werknemers hebben volgens Charlier meerdere banen tegelijk gedaan.

 

Retentiebonussen

Een deel van de bonussen zijn ‘retentiebonussen’. Dit zijn bonussen die een consortium van drie banken na de overname van ABN Amro toekende. De retentiebonussen lopen nog steeds door. Volgens Charlier heeft ABN Amro daartoe besloten nadat De Nederlandsche Bank dat verzocht. Op deze manier houdt ABN Amro belangrijke medewerkers binnen het concern.

 

Garantie

Het voormalige hoofd HR van ABN Amro, Pauline van der Meer Mohr, zei onlangs het volgende in een interview met HR Strategie: “We hebben vorig jaar op grote schaal de bonussen voor 2008 gegarandeerd, heel simpel omdat we mensen op kritische posities absoluut niet konden missen. We wilden voorkomen dat de waarde van de bank van binnenuit zou eroderen. Het besluit zal ik tot mijn laatste snik verdedigen. Zonder de bonussen was het talent weggesnoept. Het personeelsverloop vertoonde geen stijging, dus je zou kunnen zeggen dat we in onze opzet geslaagd zijn. Ook de Nederlandse overheid spint straks garen bij dat strategisch besluit van toen.”

 

Oppositiepartijen GroenLinks en PVV willen in een spoeddebat opheldering van minister Bos over de bonussen. “Bos moet het leegroven van ABN Amro stoppen”, aldus PVV-Tweede Kamerlid Tony van Dijck.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.