Logo
  • Nieuws
  • 6 juni 2016
  • Bron: Lengersdorf

Tips voor gezondere werknemers: sport en beweging

Gezond personeel is wat iedere werkgever wil. Echter is het voor velen nog een raadsel hoe dit bereikt kan worden. Vooral het feit dat veel werknemers te lang achter hun bureau zitten, is zorgwekkend. De prangende vraag is echter: Hoe wordt mijn personeel gezonder?

Beeld Tips voor gezondere werknemers: sport en beweging

Het CBS toonde aan dat in sommige bedrijfstakken bijna zeven uur per dag aan het beeldscherm wordt gewerkt. Dat er echt iets moet gebeuren voor meer gezonde werknemers blijkt ook uit het nieuws dat bedrijven subsidie kunnen krijgen wanneer zij werknemers stimuleren gezonder te leven.

Tip 1: Stand up!

Lang zittend werken is een absolute don’t. Houd je vergaderingen en meetings eens aan statafels of werk staand aan je bureau. Zo blijft de aandacht er beter bij en onderbreek je de zit-tijd.

Tip 2: Zorg voor een schoon, opgeruimd kantoor

Geen enkele werknemer zit te wachten op kruimels op hun toetsenbord of insecten in de kantine. Een hygiënische werkvloer bevordert de gezondheid van werknemers. Zorg voor een schoongemaakt kantoor, dit kan door het inschakelen van een schoonmaakbedrijf, maar kan ook binnen uw eigen personeel worden opgepakt. Zorg er in dat geval voor dat medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht betreffende de schoonmaaktaken.

Tip 3: Niet op het puntje van de stoel

Tijdens een horrorfilm kan het geen kwaad, maar achter je bureau is zitten op het puntje van de stoel een absolute afrader. Door deze houding overspan je de spieren in je rug, waardoor rugklachten ontstaan. Zorg dus dat je altijd achterin je stoel zit tijdens het werk. Bijgaand filmpje van Vivonline laat zien hoe jouw werkhouding optimaal is.

Tip 4: Take a sitting break

Zitten is het nieuwe roken, hoe ga je dit tegen? Heel eenvoudig, door elke 20 minuten een alarm te zetten. Wanneer het alarm gaat, sta je op, reset je de wekker, strek je even uit en loopt een paar meter. Vervolgens kun je weer aan de slag! Hoeveel je naast je werk ook sport, het zitgedrag compenseer je niet. Een sitting break is dus essentieel!

Tip 5: Samen actief worden

Leuke fysieke activiteiten leiden niet alleen tot een hechter team en een leukere sfeer op de werkvloer, het zorgt er ook voor dat iedereen een beetje actiever wordt. Wandelen tijdens de lunch, een interne competitie met verschillende sporten of yogasessies op kantoor zijn zomaar wat voorbeelden om samen actief te worden!

Tip 6: Niets zo gemakkelijk als de trap nemen

Eén van de meest gemakkelijke tips op weg naar gezond personeel is het motiveren van traplopen. Een goede manier om dit te doen, is door motiverende teksten tussen de treden te plaatsen. Traplopen is eenvoudig om toe te passen in de dagelijkse routine, trappen zijn namelijk vrijwel in ieder gebouw en iedereen moet uiteindelijk naar zijn werkplek. Wist je trouwens dat vijftien minuten traplopen gelijk staat aan dertig minuten hardlopen qua calorieverbranding?

Tip 7: Sporten? Wissel cardio en kracht af!

Een goede afwisseling tussen cardio en kracht is erg belangrijk bij het sporten. Ook is het goed om te letten op de balans tussen armen en benen bij het sporten. Trainen van armen moet geprefereerd worden in wat voor vorm dan ook boven dat van benen, aangezien arm trainen anti-inflammatoir is en benen juist ontstekingsbevorderend.

Tip 8: Stappentellercompetitie

Een goed voorbeeld van hoe je door onderlinge competitie gezond personeel kunt realiseren, is een stappentellercompetitie. Download met zijn allen een stappenteller applicatie in de AppStore en kijk per dag of week wie de meeste stappen maakt. Uiteraard hoort de winnaar beloond te worden! Is stappen tellen niet genoeg? Overweeg dan de de Fitbit Charge HR, niet goedkoop, maar naast stappen kun je ook je hartslag meten, de slaaproutine en kun je vele andere apps, zoals fietsapps, toevoegen aan de Fitbit app. Voor diegene die het nog een stapje verder willen doorvoeren, kunnen (bedrijfsmatig) de Wellmo software aanschaffen en met het team virtuele wandelingen lopen naar verre bestemmingen (wij bij Lengersdorf doen dat ook).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.