Logo
  • Nieuws
  • 6 februari 2013
  • Mariel Hovemann

Waar schaamt u zich voor?

Een op de vijf Nederlandse werknemers is wel eens in slaap gevallen tijdens het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank naar schaamte op het werk onder ruim 1.000 respondenten. Het meest gênante wat werknemers overkwam, is per ongeluk een boer of scheet laten. 19 procent geeft aan weleens een e-mail met roddels naar de verkeerde ontvanger te hebben gestuurd.

Werknemers schamen zich niet alleen wanneer henzelf iets gênants overkomt, maar hebben ook last van plaatsvervangende schaamte bij collega’s. Op de vraag wanneer werknemers zich het meest generen, zegt 54 procent dat dit is wanneer de baas een collega in het openbaar een standje geeft. Collega’s die zich laten gaan op een bedrijfsfeestje (25 procent), openlijk flirten met klanten (11 procent) of die te blote kleding dragen (9 procent) leveren ook plaatsvervangende schaamte op.

 

Confronteren

Werknemers die zich gênant gedragen zijn één ding, hoe je er als collega mee omgaat is een tweede. Het merendeel zegt dat zij hun collega gewoon rechtstreeks aanspreken wanneer hij of zij zich beschamend gedraagt. Een op de drie doet dat liever wat subtieler door hints te geven. Toch durft het merendeel collega’s wel te confronteren, slechts 7 procent zou helemaal niets zeggen.

 

Sauna/kringloopwinkel

Naast redenen om je te schamen, vroeg men ook naar plaatsen waar je liever geen collega’s tegen zou komen. De top 5 met plaatsen waar werknemers absoluut geen collega tegen willen komen, is als volgt:

 

1.     In de sauna

2.     Op vakantie

3.     Bij de dokter

4.     In de kringloopwinkel

5.     In de kroeg

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.