Logo
  • Nieuws
  • 13 december 2018
  • Bron: VIGO

Tools voor reflectie effectiever dan jaarlijks functioneringsgesprek

Met een dagelijks cup-a-soup moment voor reflectie lost 50% van de problemen op de werkvloer zich vanzelf op. Dat is de overtuiging van Alexander van der Heijden, founding partner van VIGO, leverancier van een persoonlijke empowerment-tool.

Beeld Tools voor reflectie effectiever dan jaarlijks functioneringsgesprek

De Nederlandse economie groeit en de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. We varen met zijn allen op windkracht negen. Dat vraagt veel van medewerkers. Van der Heijden: “Het tekort aan goed personeel slaat overal toe. Dat geeft een hoge werkdruk en is een probleem voor de samenleving als geheel. Eén op de zeven werknemers kampt met burn-outklachten. Organisaties staan voor de taak om hun mensen ‘werkfit’ te houden. Zoals een trainer de fitheid en prestaties van zijn topsporter niet uit het oog verliest, moeten ook werknemers in staat gesteld worden om hun werkenergie te monitoren om optimaal te presteren.”

Korte projectcycli

Om die reden heeft VIGO een app in het leven geroepen. Floor van Wingerden, founding partner: “Er is niets mis mee om medewerkers zelf verantwoordelijk te houden voor hun eigen loopbaanontwikkeling en werkgeluk. Maar geef hen dan ook de  tools om dit te kunnen doen. Een jaarlijks functioneringsgesprek schiet zijn doel voorbij omdat het mosterd na de maaltijd is. Zeker in de korte projectcycli waarin de meeste organisaties tegenwoordig werken. Dagelijkse reflectie biedt objectieve, accurate data over taken en werkzaamheden die energie kosten en geven. Daardoor ontstaat eigenaarschap en zet je medewerkers zelf aan het stuur voor hun werkgeluk. De persoonlijke inzichten stimuleren een continue dialoog tussen medewerkers en hun manager, waardoor er sneller geacteerd kan worden. Dat is essentieel om talent te binden, boeien en behouden in een tijd waarin de baan voor het leven steeds minder populair wordt en jobhoppen heel normaal is geworden."

Datagedreven HRM heeft de toekomst

De krapte op de arbeidsmarkt maakt de urgentie voor HR-analytics groter dan ooit. Prof. dr. Tanya Bondarouk, professor HRM aan de Universiteit Twente: “Het begint bij hoe je met de mensen omgaat. Zonder nadruk op personeelsmanagement kunnen organisaties hun doelen niet bereiken. e-HRM kan (HRM-)professionals hierbij helpen. Het tijdperk van smart industry waarin we nu leven, biedt mensen en organisaties mogelijkheden om datagestuurd en analytisch te werken. Met de datagedreven analyses die medewerkers ontvangen uit de app worden zij toegerust om meer regie te nemen in hun loopbaanontwikkeling op basis van inzichten verkregen uit actuele data die zij naar keuze kunnen delen met hun manager en HRM. Daar profiteren medewerkers, teams en de organisatie als geheel van."

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.