Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2018
  • Bron: Effectory

Ruim helft medewerkers wil meer autonomie

52% van medewerkers mist autonomie op het werk. Overigens ervaren mannen vakere autonomie (56%) dan vrouwen (44%). Autonomie is de mate waarin medewerkers de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van hun werk. Die vrijheid zorgt ervoor dat ze hun werk kunnen invullen op een manier die goed bij hen past.

Beeld Ruim helft medewerkers wil meer autonomie

Dat blijkt uit recent onderzoek van Effectory uitgevoerd onder ruim 23.000 medewerkers. Medewerkers die zich autonoom voelen zijn gelukkiger, lossen problemen gemakkelijker op, werken productiever en blijven langer in dienst bij hun werkgever. Er is een groot verschil tussen grote organisaties (vanaf 500 medewerkers) en kleine organisaties (tot 100 medewerkers), zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Bij grote werkgevers voelt maar 34% van de medewerkers zich autonoom, bij kleine werkgevers is dat 79%.

"In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met zelforganiseren,” vertelt Baran Metin, data analist bij Effectory. “En toch ervaart de meerderheid van de medewerkers verrassend genoeg niet voldoende vrijheid om hun functie zelfstandig in te vullen. Dat is zonde, want autonomie maakt werken veel leuker en interessanter. Binnen de vastgestelde kaders is een zekere mate van vrijheid essentieel om je eigenaar te voelen van je baan. 79% van de autonome medewerkers is bevlogen, dat is ver boven het landelijk gemiddelde (56%). Autonome medewerkers ervaren meer rolduidelijkheid en ze functioneren stukken beter."

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.