Logo
  • Nieuws
  • 9 september 2010
  • Lianne Bouman

Mkb-werkgevers verliezen aantrekkingskracht arbeidsmarkt

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) loopt de inzet en ontwikkeling van medewerkers niet parallel aan de groei van de organisatie. Anders dan bij grote bedrijven, ziet het mkb zijn personeel als een kostenpost en geeft het weinig geld uit aan opleiden. Daardoor zijn volgens ontwikkelingsbureau Ladder9 de mkb-werkgevers minder populair op de arbeidsmarkt.

Beeld Mkb-werkgevers verliezen aantrekkingskracht arbeidsmarkt

Het mkb zou volgens de het bureau bang zijn dat een medewerker met een goede opleiding overstapt naar de concurrent. Terwijl mensen zonder ontwikkelingsmogelijkheden gedemotiveerd raken en juist vertrekken naar een andere organisatie;. Mensen die wel blijven zitten, zijn minder competent door gebrek aan opleiding en training.

 

Advies

Onvoldoende zicht op de huidige competenties van medewerkers speelt het mkb parten en daarom adviseert Ladder9 dat het mkb gericht moet investeren in de ontwikkeling van medewerkers.

 

Organisatiedoelstellingen

Een training of een opleiding is een forse investering waarover mkb’ers een goede afweging moeten maken in hoeverre de opleiding een bijdrage levert aan de organisatiedoelstellingen. Volgens het ontwikkelingsbureau moeten mkb’ers een analyse maken van de competenties van medewerkers om te weten wat zij nu in huis hebben. Een gesprek tussen leidinggevende en medewerker is niet voldoende. Met een meetinstrument, zoals een persoonlijkheidstest, kunnen mkb’ers de vaardigheden objectief in kaart brengen. Koppel aan dit competentieprofiel vervolgens het gewenste gedrag van een medewerker in zijn functie. Neem dit als uitgangspunt voor de ontwikkeling en toekomstige rol van de medewerker. Als de ontwikkelrichting van een medewerker helder is, vormt dit de basis voor het zoeken naar een geschikte opleiding.

 

Tip subsidie

Om personeel op te leiden zijn verschillende subsidiegelden beschikbaar. Naast de scholingsfondsen die beschikbaar zijn via de verschillende brancheorganisaties, is de Wet vermindering afdracht loonbelasting onderwijs (WVA) een belangrijke en aantrekkelijke subsidie.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.