Logo
  • Nieuws
  • 13 maart 2009
  • Gabor Mooij

In marmer gebeitelde contracten verlammen arbeidsmarkt

De Nederlandse arbeidsmarkt wordt verlamd door een slechte aansluiting tussen vraag en aanbod. De oorzaak ligt vooral in de arbeidsverhoudingen. Dit valt te lezen in Management Team.

Beeld In marmer gebeitelde contracten verlammen arbeidsmarkt

Enerzijds is er een grote groep werknemers met een ‘in marmer gebeitelde’ arbeidsovereenkomst. De werkgever kan deze overeenkomst alleen tegen hoge kosten ontbinden. Daartegenover staan veel werknemers met een ‘elastieken’ arbeidsrelatie in de vorm van een uitzendcontract of een halfjaarcontract.

 

De vaste werknemers zitten ‘gebeiteld’ en krijgen geen prikkels om zich te ontwikkelen. Wat de ‘flexwerkers’ betreft, hebben werkgevers er geen belang bij om in hen te investeren. In beide gevallen is er sprake van een belemmerde productiviteitsgroei.

 

Op slot

Ook de slechte aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verlamt de arbeidsmarkt. Daarnaast werken te veel mensen in kleine deeltijdbanen en onder hun niveau en zit de arbeidsmarkt voor senioren op slot.

 

Denemarken

Verbeteringen van de arbeidsmarkt vangen de vergrijzing op en versterken de concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Nederland kan voor verbeteringen kijken naar onder andere Denemarken. Daar steeg de werknemersmobiliteit na arbeidshervormingen door de overheid. De Denen werken met ‘flexicurity’ dat berust op flexibiliteit, een goede sociale zekerheid en een activerend arbeidsmarktbeleid.

 

Tip

Met het maken van afspraken over opleiding en ontwikkeling en het goed bijhouden van uw personeeldossiers prikkelt u uw (vaste) medewerkers. U kunt hen namelijk beter beoordelen op basis van hun actuele prestaties. Dit houdt hen scherp en alert. Ook kunt u zo op tijd maatregelen nemen om werknemers beter te laten functioneren.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.