Logo
  • Nieuws
  • 25 november 2010
  • Dagmar Hendriks

Heb aandacht voor pesten! Ook op de werkvloer gebeurt het…

Pesten komt niet alleen op het schoolplein voor, ook in het bedrijfsleven gaan mensen gebukt onder pesterijen. Vaak heel subtiel en daardoor des te moeilijker te herkennen en bewijzen zo blijkt uit een onderzoek van HR-bedrijf Securex weet Nu.nl te melden.

Beeld Heb aandacht voor pesten! Ook op de werkvloer gebeurt het…

In de enquête van het Belgische HR-bedrijf gaven diverse werknemers te worden gepest door zowel collega´s als leidinggevenden. Volgens Karin Roskams van het psycho-sociale team zien zij steeds meer zware dossiers. Een groot deel, 60 procent, van de gepeste werknemers geeft aan dat de pestkop vaak de leidinggevende is. De leidinggevende is dan niet de initiatiefnemer maar doordat hij niet optreedt, maakt hij deel uit van het systeem.

 

Toename aantal klachten

Roskams zegt een toename van het aantal klachten te zien. Doordat het subtiel gebeurt is het echter moeilijker te bewijzen. "Het gebeurt via uitsluiting of kleineren", aldus Roskams. "Het begint altijd heel klein, waarna de grenzen geleidelijk verlegd worden. Als niemand gaandweg optreedt, kan een groepsdynamiek ontstaan waar alle remmingen weg zijn."

 

Op tijd bij zijn

Het is belangrijk om er van het begin af aan al goed bij te zijn. "Het beleg van de boterhammen halen en vervangen door papier lijkt misschien een grap, maar het kan het begin zijn van een zware pestactie."



Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.