Logo
  • Nieuws
  • 9 maart 2012
  • Bas Ammerlaan

De drie HR-prioriteiten in 2012

Wet- en regelgeving, employee performance en strategische personeelsplanning zijn de grootste prioriteiten voor op de HR-agenda, zo blijkt uit de whitepaper ‘De HR-agenda 2012’ van Aon Hewitt.

Beeld De drie HR-prioriteiten in 2012

Binnen wet- en regelgeving worden het pensioenakkoord, eigenrisicodragerschap met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en aanpassingen aan de Ziektewet in de whitepaper genoemd als prioriteiten. Hierbinnen is met name risicobeheersing van belang, wat wordt bereikt door te beantwoorden aan de wet- en regelgeving.

 

Employee performance

Employee performance is een tweede prioriteit in 2012. Nu door de vergrijzing de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan het functioneren van de huidige werknemers.

 

De voornaamste manier om dit te doen is te kijken naar de betrokkenheid (engagement) en gezondheid/vitaliteit van de medewerkers. Voor de werkgever is het bovendien van belang te werken aan leiderschap – organisaties met effectieve en betrokken leiders hebben een voorsprong op de concurrentie.

 

Strategische personeelsplanning

Ten slotte wordt strategische personeelsplanning genoemd als speerpunt in 2012. Naast het behoud van de huidige werknemers is dit nodig bij het aantrekken van nieuwe werknemers.

 

De arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer verdient bijvoorbeeld veel aandacht. Nu door Het Nieuwe Werken flexibele schillen in het werknemersbestand en alternatieve contractvormen en werkomgevingen vaker voorkomen, worden een aantal aanbevelingen gedaan om aan nieuwe arbeidssituaties vorm te geven.

 

Daarnaast moet er volgens de opstellers van de whitepaper bij strategische personeelsplanning worden gekeken naar de beheersing van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Er kunnen aanzienlijke financiële resultaten worden bereikt door een goede organisatie van deze zaken. Dit is echter specialistisch werk, doordat de wet- en regelgeving hier complex is en er veel belanghebbende partijen en aanbieders zijn.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.