Logo
  • Nieuws
  • 28 september 2010
  • mr. J.C. Fritse, Uilhoorn Fritse Advocaten

Werkgever aansprakelijk voor schade werknemer door val?

Een werknemer gaat tijdens werktijd voor de grap in een doos staan waarin displays worden vervoerd. Hij wordt door de assistent-bedrijfsleider tot de orde geroepen en komt ten val als gevolg van een corrigerend duwtje van deze laatste. Is de werkgever aansprakelijk voor eventuele schade op grond van zijn algemene zorgverplichting? En is hij verantwoordelijkheid voor het gedrag van zijn ondergeschikten?

Beeld Werkgever aansprakelijk voor schade werknemer door val?

De werkgever heeft een zorgverplichting voor de veiligheid van de werknemer. Deze zorgplicht en de daaruit voortvloeiende aansprakelijkheid houden nauw verband met de zeggenschap van de werkgever over de werkplek. En zijn bevoegdheid om werknemers aanwijzingen te geven in de uitoefening van de functie. Daarnaast kan een werkgever aansprakelijk zijn voor schade toegebracht aan een derde door een fout van een ondergeschikte.

 

Onrechtmatig handelen

In deze zaak stelt de werknemer de werkgever aansprakelijk omdat deze geen specifieke instructies had gegeven. De kantonrechter vindt dat van een werkgever niet kan worden verwacht dat hij zijn medewerkers waarschuwt om niet in te krappe dozen te gaan rondlopen omdat het gevaar op vallen bestaat. Maar de rechter verwerpt het beroep van de werkgever op de eigen schuld van de werknemer. De assistent-bedrijfsleider heeft onrechtmatig gehandeld omdat hij als leidinggevende corrigerend moet optreden. De kantonrechter is van oordeel dat de werkgever op grond van het onrechtmatig handelen door de assistent-bedrijfsleider aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeval.

Tip

Naast het feit dat een werkgever een zorgverplichting heeft tegenover zijn personeel kan er aansprakelijkheid ontstaan omdat een werknemer onrechtmatig heeft gehandeld tegenover een derde. Als werkgever kunt u naast het geven van informatie over de arbeidsomstandigheden, werknemers bewust maken van hun gedrag ten opzichte van hun collega’s en de gevolgen hiervan.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.