Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2011
  • Miranda Panse

‘Wajong naar gemeenten geen goed idee’

Werkgevers en vakbonden vinden het geen goed idee als gemeenten verantwoordelijk worden voor de Wajong-uitkering in plaats van het uitkeringsinstituut UWV. FNV heeft laten berekenen dat de wijzigingen 750 miljoen euro gaan kosten.

Beeld ‘Wajong naar gemeenten geen goed idee’

Het kabinet wil de onderkant van de arbeidsmarkt reorganiseren. Door verschillende voorzieningen zoals de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong in een regeling te stoppen, hoopt het kabinet te bezuinigen en meer mensen aan het werk te helpen.

Te veel aanspreekpunten

FNV deed hier onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat de Wajongers in de nieuwe situatie helemaal niet meer kans hebben op een baan. Dit komt vooral doordat de uitvoering van de Wajong in handen komt van gemeenten. “Gemeenten zullen allemaal apart een uitvoeringsbeleid maken en daarbij opnieuw het wiel moeten uitvinden. Dat leidt tot wel 420 regelingen in plaats van één,”, aldus het FNV.

Ook VNO-NCW geeft  de voorkeur aan één uitvoerder voor de Wajong. Wientjes van VNO-NCW is bang dat de arbeidsbemiddeling voor gehandicapten versnipperd raakt bij de gemeenten en werkgevers met te veel aanspreekpunten te maken krijgen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.