Logo
  • Nieuws
  • 2 juli 2009
  • Gabor Mooij

Vrouwen steeds vaker betrokken bij arbeidsongeval

De laatste jaren is het aantal arbeidsongevallen onder vrouwen jaarlijks met bijna een achtste gestegen, terwijl bij mannen geen toename zichtbaar is. De oorzaak is onduidelijk Dit blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen in Nederland 2007 van TNO.

Beeld Vrouwen steeds vaker betrokken bij arbeidsongeval

Het aantal arbeidsongevallen met verzuim tot gevolg per 100 duizend werkende vrouwen steeg tussen 2005 en 2007 met gemiddeld 13 procent per jaar. Het aantal arbeidsongevallen onder mannelijke werknemers nam niet significant toe. Er gingen in 2006 en 2007 steeds meer vrouwen werken, maar dit verklaart volgens TNO niet de toegenomen kans op een arbeidsongeval. TNO doet hier nog onderzoek naar.

 

De kans op een arbeidsongeval is voor vrouwen overigens nog altijd veel kleiner dan voor mannen: in 2007 waren er per 100 duizend mannen 3900 arbeidsongevallen met letsel en verzuim tegen 2400 per 100 duizend vrouwen.

 

220 miljoen

In 2007 was sprake van zo’n 219 duizend arbeidsongevallen met letsel en verzuim. Ruim 4500 daarvan leidden tot ziekenhuisopname. Er waren 98 ongevallen met dodelijke afloop. De verzuimkosten van de arbeidsongevallen in 2007 die leidden tot spoedeisende hulp of ziekenhuisopname bedroegen 220 miljoen euro. Van de werknemers met een arbeidsongeval verzuimt bijna een derde één maand of langer.

 

Tip

  • U bent op basis van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht arbeidsongevallen die geleid hebben tot de dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname direct aan de Arbeidsinspectie te melden. De Arbeidsinspectie zal over het algemeen zo snel mogelijk na uw melding een onderzoek instellen.
  • Registreer het aantal arbeidsgerelateerde verzuimgevallen en tel het aantal verzuimde dagen dan heeft u extra informatie voor de onderbouwing van preventieve investeringen. Onderzoek ook steeds of de oorzaak van een arbeidsgerelateerd verzuimgeval vermeld staat in de RI&E.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.