Logo
  • Nieuws
  • 21 december 2010
  • mr. F.A. Chorus, Bingh Advocaten

Oplettende werkhouding werkgever voorkomt burn-out

Een werkneemster, 60 jaar, is arbeidsongeschikt geraakt met als gevolg een burn-out. De arbeidsovereenkomst is vervolgens met toestemming van de CWI opgezegd. De werkneemster stelt de werkgever aansprakelijk voor de schade die zij als gevolg van de burn-out heeft geleden en nog steeds lijdt. De kantonrechter heeft geoordeeld dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan, de vordering van werkneemster wordt afgewezen. Tegen dit oordeel gaat de werkneemster in hoger beroep.

Beeld Oplettende werkhouding werkgever voorkomt burn-out

Het hof stelt dat er sprake was van een hoge werkdruk. Er was niet 40 uur maar 60 uur per week gewerkt. De werkgever had moeten weten dat de werkneemster een groot risico liep om burn-outklachten te krijgen. De werkgever had een vinger aan de pols moeten houden om dit te verkomen.

 

Werkgever schuldig aan burn-out

Het hof onderkent wel dat de werkneemster niet liet blijken dat zij het werk te veel vond, en dat zij het werk (eigenlijk) niet aan kon. Volgens het hof doet dit echter niet af aan de verplichting van de werkgever om zelf na te gaan of de werkneemster niet te veel werk op zich neemt.

 

Daarbij neemt het hof in aanmerking dat de werkgever wist dat de werkneemster moeite had om werkzaamheden te delegeren, dat zij perfectionistisch was tot op het detail en dat zij moeite had los te komen van het werk.

 

De werkgever heeft volgens het hof dan ook zijn zorgplicht geschonden, zodat hij aansprakelijk is voor alle schade die de werkneemster als gevolg van de burn-out lijdt.

 

Tip

Ook uit deze zaak blijkt weer hoever de zorgplicht van de werkgever ter voorkoming van overwerktheid (een burn-out) kan strekken. Het advies is dan ook om een duidelijk arbeidstijdbeleid te hanteren, zodat dergelijke forse claims worden vermeden.

 

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 9 november 2010, LJN: BO4408

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.